Search by category:
Egyéb kategória

Haščák vizsgálati fogságát is kérvényezhetik

Haščák vizsgálati fogságát is kérvényezhetik
Czímer Gábor
2020. 12. 02., sze – 18:39

2020. december 3., csütörtök – 07:30
Jaroslav Haščák, a Penta befektetési csoport egyik tulajdonosa (TASR-felvétel)
Friss ikon
Off

Törzs

Haščák, aki az ország egyik leggazdagabb embere, egy rendőrségi cellában töltötte a keddről szerdára virradó éjszakát, miután letartóztatták és a csoport pozsonyi székhelyén házkutatást tartott a hatóság. A Denník N információi szerint az esetet felügyelő ügyész indítványozza majd a vizsgálati fogságba helyezését. Erről legkésőbb pénteken dönt a bazini Specializált Büntetőbíróság.

Haščák szerda reggelre lemondott a Penta befektetési csoportban betöltött minden vezetői tisztségéről. A szerepét Iain Child veszi át. Az ingatlanberuházásokat azonban továbbra is a Penta két másik vezetője, Marek Dospiva és Jozef Oravkin irányítja. Haščák mindezek ellenére a csoport legnagyobb hányaddal rendelkező tulajdonosa marad. 

A Penta az országban az egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltató, de Szlovákia legkiterjedtebb médiabirodalma, valamint a Prima Bank és a Privát Bank is a csoporthoz tartozik. A vállalatcsoportnak összesen 46 ezer alkalmazottja van, tavaly az adózott tiszta nyeresége 265 millió euró volt.

Haščákot a hatóságok korrupcióval és törvénytelen forrásból származó vagyon legalizálásával, vagyis pénzmosással gyanúsítják. Az utóbbi bűncselekmény tizenkettőtől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. A Penta vezetője tagadja a vádakat. Martin Škubla, Haščák ügyvédje szerint egy öt éve húzódó büntetőjogi eljárásról van szó, amely még régebbi vádakat tartalmaz. Ezért az egész ügyet alaptalannak, az eljárást pedig a büntetőjogi szabályok megkerülésének tartják. A befektetési csoport korábban azt közölte, hogy a székhelyükön tartott házkutatást, amelyen több tucat gépkarabéllyal felfegyverzett rendőr vett részt, aránytalannak és indokoltnak tartják.

Sajtóinformációk szerint Haščákot azzal kapcsolatban tartóztatták le, hogy évekkel ezelőtt egy volt titkos ügynöktől megvásárolta a Gorilla-felvételt. A vételárat fiktív szerződéseken keresztül fizette ki. A Gorilla-felvétel, amely szerkesztőségünknek is a rendelkezésére áll, egy lakás lehallgatásakor készült a kétezres években, és arról tanúskodik, ahogy Haščák több korrupciós ügyletet tárgyalt meg.

A Haščákot letartóztató Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerdán a közösségi oldalán azt írta, ezen akció során két személyt vettek őrizetbe, és jelenleg összesen három személyt vádolnak közhatalommal való visszaéléssel, kenőpénz elfogadásával és bűncselekményből származó vagyon legalizálásával.

Robert Fico volt kormányfő, a Smer elnöke abszurdnak tartja a Penta székházában végrehajtott akciót. „Milyen értelmetlenség volt ez, azok a fegyveresek, amikor senkit nem vettek őrizetbe és senkit nem tartóztattak le úgy, hogy bilincs lett volna a kezén?“ – közölte szerdán Fico azzal, hogy a Pentával nincs jó viszonya, de tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmét, s nem tudja, miért tartóztatták le Haščákot.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerdán úgy nyilatkozott, a Penta elleni akció is azt bizonyítja, hogy mennyire torz az egészségügyi piac. Erre a befektetési csoport azzal reagált, hogy a tárcavezető két, egymással összefüggésben nem lévő dolgot mosott össze.

Martin Danko, a pénzügyi csoport szóvivője közölte, az elmúlt napok történései nincsenek hatással a csoport tevékenységére. „Vállalataink fontos részét képezik a régió gazdaságának, ügyfelek millióit látják el termékekkel és nyújtanak nekik szolgáltatásokat” – mondta. Az alkalmazottakat és az üzleti partnereket biztosította afelől, hogy a befektetési csoport stabil. „A koronavírus-járvány okozta gazdasági recesszió ellenére kiváló helyzetben vagyunk, ami lehetővé teszi, hogy minden vállalatunkat és projektünket támogassuk” – tette hozzá.

Az Új Szó kiadója a DUEL-PRESS Kft., amely a Penta befektetési csoport 100 százalékos tulajdonában van.

(Sme, Denník N, TASR, TA3, czg)

Bevezető
Pozsony |

Jaroslav Haščák, a Penta befektetési csoport egyik tulajdonosa tagadja az ellene felhozott vádakat, de lemondott a csoport vezetői tisztségeinek nagy részéről. A rendőrség továbbra is őrizetben tartja őt.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment