Search by category:
Egyéb kategória

Matovič: A koalíció közel áll ahhoz,hogy megegyezzen egy közös főügyészjelöltben

Matovič: A koalíció közel áll ahhoz,hogy megegyezzen egy közös főügyészjelöltben
Hegedűs Norbert
2020. 12. 02., sze – 18:14

2020. december 2., szerda – 18:14
Igor Matovič
Friss ikon
Off

Törzs

„A főügyésznek nem kell koalíciósnak lennie. Olyan ügyészre van szükség, aki nem hátrál meg, és a nehéz helyzetekben is a jogot és az igazságosságot fogja védelmezni” – hangsúlyozta Matovič, hozzáfűzve: két jelölt van játékban, közülük kell majd választani.

A parlamenti főügyészjelölt-választás csütörtökön (december 3.) 17 órától esedékes. A választás időpontját néhányszor már elhalasztották, mivel a koalíciónak nem sikerült megegyeznie egy közös jelöltben. A keddi előzetes szavazáson a legtöbb voksot Maroš Žilinka kapta, a második Juraj Kliment lett.

A főügyészi posztnak hét várományosa van. A pályázók a jelenleg is a Főügyészségen dolgozó ügyész, Jozef Čentéš, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyészei, Ján Hrivnák, Tomáš Honz, Ján Šanta és Maroš Žilinka, továbbá Rastislav Remeta, a Besztercebányai (Banská Bystrica) Kerületi Ügyészség ügyésze, valamint Juraj Kliment, a Szlovák Legfelsőbb Bíróság bírója.

Az előző főügyész, Jaromír Čižnár hétéves megbízatási ideje július 17-én járt le. A vonatkozó jogszabály értelmében Čižnár a Főügyészség élén maradhatott volna mindaddig, amíg az utódja át nem veszi a helyét. Néhány nappal a megbízatási ideje lejárta után azonban kérvényezte a felmentését Zuzana Čaputová államfőtől, amelyre végül augusztusban került sor.

Bevezető

A koalíció közel áll ahhoz, hogy megállapodjon egy közös főügyészjelölt személyében. Ezt Igor Matovič (OĽANO) kormányfő jelentette ki a szerdai kormányülés után. Konkrét nevet nem említett, de kilátásba helyezte: elképzelhető, hogy nem az a jelölt lesz a befutó, aki a koalíció keddi (december 1.), előzetes szavazásán a legjobb eredményt érte el.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment