Search by category:
Egyéb kategória

Világszerte ismét tömegek vonultak utcára a palesztinok iránti szolidaritásuk jeleként

Világszerte ismét tömegek vonultak utcára a palesztinok iránti szolidaritásuk jeleként

Mészáros Richárd

2023. 11. 05., v – 15:39

Világszerte ismét tömegek vonultak utcára a palesztinok iránti szolidaritásuk jeleként vasárnap a gázai konfliktussal összefüggésben.

A pakisztáni fővárosban tízezrek vonultak az utcákra. A tüntetésre a radikális iszlamista Tehrik-e-Labaik Pakisztán (TLP) párt szólított fel. A megmozdulás résztvevői fegyverszünetet követeltek és elítélték az izraeli csapásokat.

A tömegtüntetések szervezéséről ismert, korábban egy időre betiltott csoport által közzétett felvételeken a párt híveit lehetett látni, ahogy Iszlámábád kormányzati negyede előtt tüntetnek.

Indonézia fővárosában, Jakartában százezrek tüntettek a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet október 7-i összehangolt támadását követő izraeli válaszcsapások ellen. A fehérbe öltözött tüntetők szolidaritásuk jeléül palesztin mintázatú fejkendőt viseltek az elnöki palota előtti főtéren tartott megmozduláson.

Az indonéziai tüntetésen magas rangú kormányzati tisztségviselők, köztük a házelnök, a külügyminiszter és a vallási ügyek minisztere, valamint Anies Baswedan elnökjelölt is jelen volt.

„Az indonéz kormány nevében, meg szeretnénk erősíteni Indonézia támogatását a palesztin nép ügye iránt” – jelentette ki Retno Marsudi külügyi tárcavezető. Szombaton Joko Widodo elnök 51,5 tonna humanitárius segélyt küldött a Gázai övezetbe. „A gázai övezeti humanitárius tragédia elfogadhatatlan és a lehető leghamarabb meg kell állítani” – mondta akkor Joko Widodo.

Szombaton a London szívében található Trafalgar téren is tüntetők ezrei gyülekeztek azonnali tűzszünetet követelve. Egyes aktivisták megmászták a híres szökőkutat is, míg a nagyrészt békés tömeg palesztin zászlókat és transzparenseket lengetett. Többeket előállítottak.

A tüntetők egyikénél „Tartsuk tisztán a világot” feliratú transzparens volt egy kép mellett, amelyen egy kukába dobott izraeli zászló volt látható. Suella Braverman brit belügyminiszter a szlogent antiszemitának nevezte, s azzal érvelt, hogy azt széles körben Izrael megsemmisítésére irányuló felhívásként értelmezik.

A török rendőrség szombaton könnygázzal és vízágyúval volt kénytelen oszlatni az amerikai csapatok állomáshelyéül is szolgáló Incirlik légitámaszpont előtt gyülekező tüntetőket. A megmozdulásra a Humanitarian Relief Foundation (IHH) nevű török civil szervezet szólított fel. A tiltakozó akción több százan vettek részt.

A törökországi tüntetést Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnapi látogatása előttre időzítették. Blinken várhatóan török hivatali partnerével, Hakan Fidannal a Gázai övezetben kialakult helyzetről fog egyeztetni.

Párizsban szombaton szintén ezrek vonultak fel tűzszünetet követelve a közel-keleti konfliktusban, egyes transzparenseken „Állítsátok meg az erőszak körforgását” felirat volt olvasható. Ez volt az első nagyobb – hatósági engedéllyel tartott – megmozdulás Párizsban a Hamász október 7-i támadása óta.

Read More

Post Comment