Search by category:
Egyéb kategória

Így csökkenthetnénk az élelmiszerárakat

Így csökkenthetnénk az élelmiszerárakat
Molnár Iván
2022. 04. 26., k – 14:46

2022. április 26., kedd – 15:30
Friss ikon
Off

Törzs

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) és a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) arra kéri a szlovák kormányt, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogassa a hazai élelmiszer-termelést.

„Az állam stratégiai pénzügyi támogatásának köszönhetően a szlovákiai élelmiszer-termelők stabilizálhatnák a termelésüket. A nemzeti pénzügyi támogatással és az uniós támogatásokkal együtt enyhíthetnének az inflációs nyomáson, biztosítva az élelmiszerek elérhetőségét a lakosság számára”

– mondta Emil Macho, az SPPK elnöke. A szakmai szervezetek 15,7 millió eurós támogatás mihamarabbi elosztását követelik. Ebből 10 millió eurót az élelmiszer-termelés, a többit pedig a mezőgazdasági termelők támogatására fordítanának. Emellett szükség lenne a megnövekedett nyersanyagköltségek és a magas energiaárak kompenzálására. A javaslatuk szerint az élelmiszer-feldolgozókat besorolnák a védett fogyasztók közé, szabályozott árakkal és átvételi mennyiségekkel, így biztosítva a biztonságos gáz- és villamosenergia-ellátást az ágazat számára.

„A kormány lassan reagál, és mi nem tudjuk, hányadán állunk” – figyelmeztet Marián Šolty, az SPPK alelnöke. „Az állam által hozott intézkedéseket elégtelennek tartjuk. Fokozni kell az élelmiszeripar támogatását, ugyanis ez az egyetlen esély arra, hogy megfizethető élelmiszereket állítsunk elő” – tette hozzá Daniel Poturnay, a PKS elnöke. (mi)

Bevezető
Pozsony |

A szlovákiai élelmiszergyártók szakmai szervezetei szerint az ágazatuknak sürgősen állami támogatásra lesz szüksége, ha a kormány valóban enyhíteni szeretné az ukrajnai háború negatív gazdasági következményeit és a történelmi csúcsokat döntögető inflációt.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment