Search by category:
Egyéb kategória

Jut pénz a fejlesztésekre és nem emelik a szemétdíjat Vágsellyén

Jut pénz a fejlesztésekre és nem emelik a szemétdíjat Vágsellyén
Száz Ildikó
2020. 12. 06., v – 08:01

2020. december 6., vasárnap – 11:30
Vágsellye
Friss ikon
Off

Törzs

Kiegyenlített büdzsé

Jövőre a város 27 462 120 euróból gazdálkodhat, és ugyanennyi bevételre számít. Tőke jellegű bevételekből 3 millió 552 000 euróra számítanak, és ennél jóval magasabbak a tőke jellegű kiadások, 6 millió 626 100 euróban határozták meg a városházán. Helyi adókból és illetékekből 11 millió euróra számítanak a járási székhelyen. Az idősek otthonát és a rászorulók krízisközpontját működtető Szociális Szolgáltatások Intézete jövőre 801 450 euróból gazdálkodhat, ebből 207 470 euró támogatást a munka- és szociális ügyi minisztériumtól kapnak. A büdzsé részt képezi az 500 ezer eurós kontokorens hitel felvétele előre meg nem határozott időszakra. A jövő évi költségvetéshez kidolgozott indoklásban külön foglalkoznak a város hitelterheltségével. Még 2019-ben emelték a város hitelkeretét egymillió euróval, az összeget a művelődési ház nagyszabású felújítására fordítják. Vágsellye testülete még júniusban elfogadta az államtól kapott visszatérítendő, négy évre szóló 474 914 euró támogatást, hogy némileg egyensúlyozza a válsághelyzet miatti, adókból és illetékekből származó bevételkiesését. 2024-ben kezdik meg az állami támogatás visszafizetését évi 118 728 eurónként.

Fejlesztési tervek

A vágsellyei vasútállomás váróterme előtti térség, az új temető, az erdőpark, valamint a Deáki útnál lévő kerékpárút kiépítéséhez szükséges tervdokumentációk kidolgozására 20 ezer eurót különítettek el a költségvetésben. A városháza számítógépes rendszerének biztonságosabbá tételére 13 ezer eurót fordítanak jövőre. A vasútállomásnál lévő telek felvásárlására 11 100 eurót szán a város, jövőre megkezdik az új autóbusz-megállók, kerékpárutak megépítését ezen a környéken, parkolóhelyek építését, a beruházás összértéke 2,3 millió euró. A város európai uniós támogatást remél erre a célra. A közvilágítás fejlesztésének harmadik szakaszára 115 000 eurót fordítanak 2021-ben. Újabb, földbe süllyesztett konténerek vásárlására 100 000 eurót, a városi utak felújítására 200 000 eurót szánnak. A városi fenntartású iskolák fejlesztésére 100 000 eurót fordítanak. A temetőbe 20 000 euró ráfordítással urnafalat emelnek.

Nem emelik a szemétdíjat

Élénk vitát váltott ki a testületben a szemétdíj emelése, az illetéket már most magasnak tartják a lakosok, akik november 29-én véleményezhették a városi rendelet módosító javaslatát. Évi öt euróval emelték volna a jelenlegi 35 euróról a kommunális hulladék elszállításáért járó illetéket. Két évvel ezelőtt még évi 27,5 eurót fizettek a vágsellyeiek ezért a szolgáltatásért. A város vezetése azzal indokolta döntését, hogy nem vállalhatja magára a hulladék elszállításával járó többletkiadásokat a lakosok helyett. A kommunális hulladék osztályozása, elszállítása, raktározása, a biológiai hulladék kezelése jövőre újabb terhet ró az önkormányzatokra. Vágsellyén 2019-ben a lakosok 41,4 százaléka vett részt a hulladék osztályozásában, egy tonna kommunális hulladék elszállításáért, tárolásáért 12 eurót fizetett a város. Előzetes becslések szerint jövőre sem lesz kecsegtetőbb a helyzet és a lakosoknak csak mintegy fele viselkedik majd környezettudatosan, így a szemét tonnánkénti elszállítása már 18 euróba kerül a városnak. Jozef Belický, Vágsellye polgármestere ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az önkormányzati ülésen, hogy nem áll szándékában emelni a szemétdíjat, de kötelességének tartja tájékoztatni a lakosokat arról, hogy ilyen körülmények között milyen kiadásai vannak a városnak. Ha nem lesz a költségvetésben megfelelő keret a szemét elszállítására, akkor ezt az összeget máshonnan kell elvenniük, ugyancsak a lakosok rovására. Végül a szemétdíj emelését csak kilenc képviselő támogatta, tízen ellenezték, egy pedig tartózkodott a szavazástól.

Bevezető
Vágsellye |

Hosszabb vita nélkül jóváhagyták csütörtöki ülésükön a képviselők Vágsellye 2021-es évre vonatkozó költségvetését. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy már szeptembertől tárgyaltak a szakbizottságokban és a testületben a költségvetési tervezet egyes tételeiről.

Címkék

Település / hely
Vágsellye

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment