Search by category:
Egyéb kategória

Mit nézzünk az otthoni fotelból?

Mit nézzünk az otthoni fotelból?
Juhász Katalin
2020. 12. 08., k – 10:41

2020. december 8., kedd – 10:54
dddd
Friss ikon
Off

Törzs

A New York-i Metropolitan Opera március 13-án zárt be a koronavírus-járvány miatt, mára pedig végveszélybe került: alkalmazottainak 70 százalékát kénytelen volt elbocsátani, és már a jövő tavaszi bemutatóit is törölte. A júniusban indított online opera-közvetítéssorozatot azonban folytatják. Mától, közép-európai idő szerint 01.30-tól 23 órán keresztül tekinthető meg honlapjukon (www.metopera.org) Thomas Ades: A vihar című operája, amely Shakespeare utolsó drámájából készült, és zajos sikert aratott, nem véletlenül. A producer ugyanis a legendás Robert Lapage, Mirandát Isabel Leonard játssza, Ferdinand szerepében pedig a MET új csillaga, Alek Shrader látható. A kritikusok Audrey Luna teljesítményét is kiemelték, aki Ariel szerepében tündököl. Egyébként mára már mindhárman elköltöztek New Yorkból, úgyhogy nem tudni, mikor kerül színre legközelebb a MET-ben ez az opera. A hat-nyolc kamerával, kiváló minőségben rögzített előadások nem teljesen ingyenesek, 5 dollárért lehet regisztrálni a honlapon, de hét napon át térítésmentesen kipróbálható a streaming-szolgáltatás – érdemes kihasználni a lehetőséget.

A Várdai István művészeti vezetésével működő, már-már világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar adventi koncertet ad ma este az üres Müpában. Közreműködik Zemlényi Eszter (ének), Boldoczki Gábor (trombita), műsoron Telemann, J. S. Bach, Beethoven és Händel művei, köztük Beethoven: B-dúr vonósnégyese és Händel B-dúr concerto grossója. Boldoczki Gábor Telemann ritkán hallható D-dúr koncertszonátáját játssza. 

Ugyancsak ma este 20 órától látható a budapesti Örkény Színházból A lélek legszebb éjszakája című kétszereplős előadás, amely egy kortárs szerző, Jászberényi Sándor írásai alapján készült Polgár Csaba rendezésében, Ficza István és Nagy Zsolt előadásában. A szerző ezért a művéért megkapta a Libri Irodalmi Díjat. Az online jegy ára 10,60 euró. 

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművészt talán nem kell bemutatnunk olvasóinknak – ha máshonnan nem ismernék, a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsor zsűritagjaként találkozhattak vele a tévé képernyőjén. A fiatal művész mára a világ jelentős koncerttermeinek állandó szereplője lett, olyan neves kollégákkal és karmesterekkel dolgozik együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Vadim Repin és Pinchas Steinberg. Holnap 19.30-tól a Zeneakadémián lép fel a Budafoki Dohnányi Zenekar élén. Műsoron Rachmaninov II. (c-moll) zongoraversenye és Brahms: II. szimfóniája, vezényel Hollerung Gábor. Jegyek az online-bdz.jegy.hu oldalon vásárolhatóak 1500–5000 forint közötti áron, a drágább jeggyel a nézők támogathatják a zenekart.

Jeanne d’Arc vagy Szent Johanna története jól ismert a történelemkönyvekből: egy francia parasztlány a 15. században népe élére állva elhiteti velük, hogy képesek legyőzni az angolokat. A háttéralkuk után azonban magára marad, végül az egyházi törvényszék eretnekség vádjával máglyahalálra ítéli. A történet számos művészeti, köztük irodalmi alkotást inspirált. A budapesti Katona József Színház előadása Garai Judit szövegkönyve alapján készült, amely felhasználta G. B. Shaw, Anouilh és Schiller drámáját is, és a Jeanne d’Arc-per anyagából is merített. A rendező, Hegymegi Máté a látványra, a térrel való játékra is nagy hangsúlyt fektetett. A címszerepben Mészáros Blanka, a további szerepekben Rába Roland, Elek Ferenc, Máté Gábor, Tasnádi Bence, Vajdai Vilmos és Kocsis Gergely látható. Az előadást csütörtökön 19 órától közvetítik a szinhaztv.com-on, a virtuális jegy ára 3900 forint.
Péntekenként 19 órától éjfélig a komáromi MEG+ színjátszó csoport egy-egy előadását láthatjuk ingyenesen az interneten, egészen december 31-ig. E héten A császár új ruhája című, 2014-es előadás látható Tóth Gábor „összeollózásában” és rendezésében. A darabban mondatok hangzanak el Quentin Tarantino Ponyvaregény című kultfilmjéből, Sienkiewicz Quo vadis? című könyvéből, Vlagyimir Szorokin 23 000 című regényéből, valamint Janne Teller, Umberto Eco és Weöres Sándor műveiből. De ott lesz a színpadon néhány aranyköpés erejéig Orbán Viktor és Robert Fico is. A formabontó előadást annak idején a komáromi Jókai Napokon rögzítették, ahol elnyerte a zsűri különdíját. Ezen a címen érhető el péntek este négy órán keresztül: www.marianum.eu.

Szombaton az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű magyar monodrámáját láthatják Tenki Réka előadásában, az Orlai Produkciós Iroda jóvoltából. Péterfy-Novák Éva Egyasszony című könyvének színpadi változata igaz történeten alapul. Egy édesanya harminc évvel fogyatékos kislánya halála után blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket, és feltárja életének legfájdalmasabb titkait. A megrázó, őszinte hangú blogból könyv született, a könyvből monodráma. „Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle” – áll az előadás ajánlójában, amely 19 órától látható a www.szinhaztv.com címen. Az online jegy ára 3900 forint. 

Bevezető

Olvasóink megszokhatták már, hogy időről időre igyekszünk összeszedni azokat az internetes elérhetőségeket, amelyeken keresztül követni lehet a nagyvilág kulturális eseményeit. Most is így teszünk, külön feltüntetve a fizetős és az ingyenes online közvetítéseket.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment