Search by category:
Egyéb kategória

A britek már oltanak, nálunk még várni kell

A britek már oltanak, nálunk még várni kell
Nagy Roland
2020. 12. 09., sze – 11:43

2020. december 9., szerda – 12:30
védőoltás
Friss ikon
Off

Törzs

Az első adag oltóanyagot kedd reggel adták be egy 90 éves nőnek a Coventry városában található egyetemi kórházban. A brit oltási stratégia nyomán elsőként a legveszélyeztetettebb korosztály kapja meg a vakcinát, főleg a 80 év felettieket várják. Rajtuk kívül előnyt élveznek az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális otthonok alkalmazottjai. 

A britek pozitívan fogadták

A britekről egyébként általánosságban elmondható, hogy pozitívan vélekednek a tömeges oltás megkezdéséről.

„Érződik az angolokon a büszkeség, hogy a koronavírus-járvány elleni általános védőoltás világelsőként éppen a szigetországban kezdődött el. Matt Hancock egészségügyi miniszter a tévében nyilatkozva könnyezett, amikor a győzelem napjaként beszélt az országos kampányról”

– nyilatkozta egyik olvasónk, Juhász Borbála, aki egy Londonban élő marketingszakértő.

Hozzátette: a D-Daynek is hívott 1944-es normandiai partraszállás nyomán a kedden elkezdődött brit országos oltási kampányt V-Daynek (Victory Day) nevezték el.

„Bár a britek között is vannak vírustagadók, azonban összességében mindenki, akivel beszéltem a témáról, örömmel fogadta az oltás kezdetét”

– zárta Juhász Borbála.

Németh Angelika olvasónk, aki az észak-angliai Yorkban él, állítja, a többség beoltatja magát, abban bízva, hogy ennek köszönhetően visszatérhet majd az élet a normális kerékvágásba.

„Az egészséges fiatalokat csak az aggasztja, hogy nem tudni, nekik mikor lesz elérhető az oltás”

– mondta Németh Angelika. 

Elsők a világon

Nagy-Britannia a világon elsőként veti be a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. A brit gyógyszerfelügyelet múlt héten engedélyezte az oltás forgalomba helyezését, a gyógyszergyártó cégek pedig a következő napokban mintegy 800 ezer oltóanyagot biztosítanak be a brit egészségügynek.

A tervek szerint a hónap végére akár 4 millió védőoltást is beadhatnak. A vakcinázás két szakaszban zajlik, vagyis mindenkinek kétszer kell beadni az oltóanyagot, hogy a szervezet teljesen immunissá váljon. A két védőoltás beadatása között 3 hét telik el.

Nálunk csak januárban

A Pfizer és a BioNTech vakcinája hamarosan az Európai Unió tagországai számára is elérhetővé válik. A szlovák egészségügyi minisztérium előzetes tervei szerint december közepén kellett volna megérkeznie az első szállítmánynak.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter azonban kedden elmondta, a védőoltás késni fog, mert az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) két héttel elhalasztotta a vakcina engedélyeztetését.

„A BioNTech és a Pfizer oltóanyagának regisztrációját december 15-ről december 29-re halasztották”

– közölte a tárcavezető. Az EMA engedélye az utolsó feltétele annak, hogy az oltás az egyes tagállamokba kerülhessen. Krajčí megjegyezte, hogy a december 29-i dátum sem biztos, a regisztrációs folyamat tovább is húzódhat. A miniszter előrejelzése szerint így a vakcina várhatóan januárban áll majd Szlovákia rendelkezésére.

Ez azonban csak az oltás első köre lenne. Szlovákiának összesen 300 ezer vakcinára van jogosultsága, amely 150 ezer embernek lenne elegendő. 

Az egészségügyi minisztériumtól kedden megtudtuk, hogy hasonlóan a brit oltási stratégiához, nálunk is a frontvonalban dolgozókat, az időseket és a krónikus betegeket oltanák be először, valamint a otthonok alkalmazottait, a rendőröket, a tűzoltókat és a katonákat. Krajčí szerint a többi lakosnak még várnia kellene, nekik nagyjából március végén vagy április elején lesz elérhető az oltás.

védőoltás
Leírás

A szlovák egészségügyi minisztérium szerint több hullámban oltatják be a lakosságot: először azok kapják meg az oltást, akik a fertőzött személyeket ápolják, gyógyítják. Az egészségügyi alkalmazottak mellett megkapják az oltást a rendőrök, a katonák és a tűzoltók. Harmadik hullámban a szociális otthonok alkalmazottjai kapják meg az oltást, őket követik a negyedik hullámban a szociális otthonok alkalmazottjai és a krónikus betegek, majd a 65 évesnél idősebbek, csak ez után kerülnek sorra a 16 és 64 év közötti egészséges személyek. A felvételen a 98 éves Henry (Jack) Vokes látható, ahogy örül, miután az elsők között ő is megkapta a védőoltást.

Az egészségügyi miniszter továbbá azt is elmondta, hogy a tárca jelenleg a vakcinázási központok rendszerét dolgozza ki, amelyekből 25 lesz az országban. Ide fogják berendelni az embereket, akiknek az első körben beadnák az oltást. Hogy ez pontosan hogyan zajlik majd, és milyen lesz a berendelési folyamat, nem tudni. Annyi bizonyos, hogy a védőoltás ingyenes lesz, és nem lesz kötelező.

Oltási kampány

A vakcina azonban csakis akkor fog működni, ha a lakosság jelentős része beadatja. Az egészségügyi tárca ennek érdekében tájékoztató kampányt szeretne indítani, melyben részletesen elmagyarázná az embereknek a védőoltás jelentőségét. Erre most különösen szükség van, hiszen a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) novemberi felmérése alapján a megkérdezettek alig egynegyede állította biztosra, hogy hajlandó beoltatni magát.

vakcina

Sokan politikai kérdésként tekintenek az oltás beadatására

Pozsony |

Bár az előző hónapokhoz képest most többen adatnák be a koronavírus elleni védőoltást, viszont még mindig többségben vannak azok, akik elutasítóan viszonyulnak a vakcinához – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) legújabb felmérésből.

Más kérdés azonban, hogy a kampány mennyire lehet hatékony, hiszen az oltást megtagadók nagy része nem bízik a demokratikus közintézményekben és a tudományban sem. 

Továbbá az sem bátorítja az embereket, hogy az egészségügyi miniszter nemrégiben közölte: a tömeges oltás megkezdése előtt nyitnak egy alapot az esetleges károsultak számára. Krajčí hangsúlyozta, erre a lépésre azért van szükség, mert a gyógyszergyártó cégek nagy része a sietség miatt nem vállal ilyen garanciát, de ez nem azt jelenti, hogy a vakcina nem biztonságos, hiszen a BioNTech és a Pfizer oltóanyaga komoly és megbízható klinikai kísérleteken ment keresztül.

„Az embereknek tudatosítaniuk kell, hogy minden gyógyszernek vannak kockázatai, ezek mindig fel vannak tüntetve a használati útmutatón. Az orvos ennek ellenére felírja őket, mert tudja, hogy a mellékhatások elhanyagolhatóak ahhoz képest, milyen előnyöket kínál az adott gyógyszer”

– magyarázta az egészségügyi miniszter.

Marek Krajčí
Leírás

Marek Krajčí elmondta: december helyett csak januárban érkezhet az első vakcinaszállítmány Szlovákiába

A minisztérium, mint tegnap megtudtuk, ehhez hasonló kérdéseket fog tisztázni a tájékoztató kampányban, amelynek fő üzenete az lesz, hogy az oltás biztonságos és védi az emberek egészségét. 

védőoltás
  • A BioNTech és a Pfizer vakcinája rekordidő alatt készült el, mindössze 10 hónap kellett hozzá. Normális esetben egy oltóanyag kifejlesztése évekig is eltarthat, mivel azonban a gyógyszergyártó cégek a kapacitásaik nagy részét ennek a gyógyszernek a kifejlesztésére használták fel, előbb végeztek a kutatással. Továbbá az is nagy segítség volt, hogy a kínai tudósok közzétették a vírussal kapcsolatos kutatásaik eredményét.
  • Az oltóanyagot egy speciálisan erre a célra kialakított hűtődobozban kell tárolni, amelyben a hőmérsékletet -70 Celsius-fokra kell csökkentetni. A szállítás ezért komoly kihívást jelent. A vakcinát ilyen körülmények között 30 napig tudják tárolni.
  • A klinikai kutatások eredménye szerint a BioNTech és a Pfizer vakcinája 95 százalékos hatékonyságot mutat, vagyis a beoltottak 95 százalékát védi meg a vírustól. Ezek a statisztikák a 65 év feletti korosztálynál is megfigyelhetők.
  • A gyógyszergyártó cégek tervei szerint 2021-ben akár 1,3 milliárd vakcinát is képesek lesznek előállítani.
Cím
Érdekességek a vakcináról

Dicsérik a tesztelést

Krajčí úgy véli, a védőoltás lehet a végleges megoldás a koronavírus-járvány felszámolására.

„A vakcina az egész ország számára gyógyírt jelenthet, a segítségével végre megszabadulhatunk ettől a betegségtől, hogy újra visszatérhessünk a normális életünkhöz”

– mondta az egészségügyi miniszter.

A tömeges oltásra azonban még heteket kell várni, a járványhelyzet pedig ismét romlik az országban. Ennek bizonyítéka, hogy a járvány kirobbanása óta még egyszer sem volt ennyi beteg a kórházakban, a legújabb adatok szerint a számuk átlépte a kétezret.

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök és Zuzana Čaputová köztársasági elnök mindeközben a helyzet kezeléséről vitatkozik. A kormányfő hangsúlyozza, hogy az országnak mindössze két lehetősége van: vagy tömeges tesztelést szerveznek, vagy jöhet a kemény lockdown. Az államfő azonban elutasítja, hogy csak ez a két választás van. Matovič ugyanakkor nem ismeri el az önkéntes alapú országos tesztelés eredményét, és továbbra is kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint az október végén és november elején megrendezett tömeges mintavétel igenis a leghatékonyabb módszer a járvány visszaszorítására.

Az államfő által is említett bizonytalan és zavaros járványellenes intézkedésekre jó példát szolgáltat az országhatáron keresztül munkába járó személyek helyzete ⋌(TASR-felvétel)

Čaputová és Matovič összecsapott

Pozsony |

Zuzana Čaputová államfő szerint a miniszterelnöknek fontolóra kellene vennie, átadja-e a koronavírus-járvány kezelését a kabinet másik tagjának, hiszen a járványügyi lépések nagyon kaotikusak.

Brit kutatók legújabb tanulmánya szerint a miniszterelnöknek igaza lehet. A tudósok, akik figyelemmel követték a szlovák kormány projektjét, most megállapították, hogy a tömeges szűrés és a hozzákapcsolt szigorító intézkedések 60 százalékkal csökkentették a fertőzöttségi rátát. Stefan Flasche, az elemzésben részt vevő professzor ahhoz hasonlította a tömeges szűrést, mintha egy tábortüzet egy vödör vízzel öntenének le.

„A tűz ugyan nem alszik ki, de csökken a mérete. A teszteléssel legalább időt nyerhetnek, és nem kell 4-5 hétig tartó lockdownt bevezetni”

– nyilatkozta a professzor. 

A központi válságstáb keddi ülése után kiderült, hogy Szlovákiában mégiscsak lockdownt vezetnek be, ennek részleteiről ma délután kellene tájékoztatnia a kormánynak.
 

Bevezető
Coventry/Pozsony |

Nagy-Britanniában kedden megkezdődött a koronavírus elleni védőoltás tömeges beadása. Szlovákiában szintén hetek kérdése lehet az oltás, az egészségügyi minisztérium pedig most dolgozza ki a program részleteit.

Település / hely
Coventry/Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment