Search by category:
Egyéb kategória

A gyenge termés miatt drágul idén a dió

A gyenge termés miatt drágul idén a dió
Mészáros Richárd
2020. 12. 09., sze – 19:37

2020. december 10., csütörtök – 07:00
dió k
Friss ikon
Off

Törzs

A szlovákiai gyümölcstermesztők szerint az idei diótermés csaknem a nullával egyenlő. Ismét óriási károkat okozott ugyanis a dióburok-fúrólégy, amely már a tavalyi termést is alaposan megtizedelte, és amely ellen egyelőre nincs valóban hatékony védekezési forma. A dió permetezése 6-7 évvel ezelőtt szinte még fel sem merült. „A tavalyihoz hasonlóan alakult az idei forgatókönyv is. A dióburok-fúrólégy erősen károsított, rengeteg fejtörést okozva ezzel a termelőknek. A kártevő elsősorban a csapadékos időjárást kedveli, akkor okozza a legnagyobb károkat, amihez képest a tavaszi fagyok csak minimális kárt tettek a diótermésben” – mondta el lapunknak Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője.

A korábbi évek gyér termése miatt már korábban jelentősen megugrottak a dióárak, és az idei gyatra termés további drágulást hoz. „Régiótól függően átlagosan 9–15 euróba kerül a tisztított dió kilója. Az ár természetesen jelentős mértékben függ a kereskedőtől, aki a diót felvásárolja a termesztőktől, hiszen ők is szeretnének keresni rajta” – magyarázza Holéciová.

Szlovákia már évek óta nem rendelkezik szakavatott, gazdag tapasztalatokkal rendelkező diótermesztőkkel, ezért behozatalra szorulunk. Lényegében az egész Európai Unióból, de például az Egyesült Államokból, Kaliforniából is hozunk be diót. „A szlovákiai gazdák a hiányzó bizonylati rendszer miatt a terméküket nem értékesíthetik az üzletekben, kereskedelmi láncokban. Az otthon megtermett diójukat kizárólag háztáji árusítás útján értékesíthetik” – mondta el az SPPK szóvivője. A világ legnagyobb diótermelője egyébként Kína, de az Amerikai Egyesült Államok is jelentős játékos a piacon. Európában Franciaország a listavezető.

Bevezető
Pozsony |

A diótermés idén is katasztrofálisra sikeredett. Az ország számos régiójában gombásodás és baktériumos betegségek sújtották a termést, ami az árakon is meglátszik.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Susla Béla

Read More

Post Comment