Search by category:
Egyéb kategória

Egyre több pénzbe kerül a lakás fenntartása

Egyre több pénzbe kerül a lakás fenntartása
Mészáros Richárd
2020. 12. 09., sze – 19:40

2020. december 10., csütörtök – 12:00
kijárási tilalom
Friss ikon
Off

Törzs

Az idei első negyedévben még 26 százalékkal több lakás építésének láttak hozzá Szlovákiában az egy évvel korábbihoz képest, a Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint azonban a dinamikus növekedést hamar letörte a koronavírus-járvány szlovákiai megjelenése.

A második negyedévben éves viszonylatban már 19, a harmadikban pedig 8 százalékkal kevesebb új lakás építését kezdték meg. Míg a tavalyi második és harmadik negyedévben az ilyen lakások száma 11 ezer körül mozgott, idén alig haladta meg a 9 ezret. A járvány miatt nem csupán kevesebb lakás építéséhez láttak hozzá, hanem az áruk is nőtt. „A Statisztikai Hivatal felmérése szerint az új építésű lakóingatlanok ára 7,9, a régebbieké 8,4 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest az idei harmadik negyedévben. Vagyis, akik lakást szeretnének vásárolni, azoknak most még mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk” – nyilatkozta lapunknak Lenka Buchláková, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője.

Azok sincsenek azonban sokkal jobb helyzetben, akiknek van lakásuk, ezek fenntartása ugyanis egyre többe kerül. Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a járvány okozta gazdasági válság miatt tízezrek veszítették el a munkájukat, és sokaknak a bevételei is csökkentek, a lakhatási költségek tovább nőttek. „A rezsiköltségek a szlovákiai háztartások kiadásainak a harmadát teszik ki, ami a 27 uniós tagország közül a második legrosszabb adat, csak a finnek előznek meg minket” – mondta el Buchláková. Szerinte egy átlagos szlovákiai háztartásnak csak a lakhatási költségek havi 370 eurót visznek el, miközben ez az összeg az elmúlt tíz évben csaknem a harmadával nőtt.

„A magas lakhatási költségek miatt a szlovákiai családok harmada egyik fizetéstől a másikig él, vagyis nincsenek felkészülve egy váratlan kiadásra. Nőtt azok száma is, akik nem engedhetnek meg maguknak évente egyetlen egyhetes kirándulást sem, és sok családban már a rendszeres húsevést is visszafogták” – állítja Buchláková. Szlovákiában jelenleg a családok több mint 16 százaléka, vagyis nagyjából 872 ezer ember él a szegénységi küszöb alatt. Azokat a családokat soroljuk ide, amelyekben a két szülő és két 14 éven aluli gyermekük együttes havi bevételei nem haladják meg a 780 eurót. Az egyszemélyes háztartás esetében a szegénységi küszöböt 373 eurónál húzták meg.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány alaposan elvette kedvünket a lakásépítéstől, a lakhatási költségek ugyanakkor tovább nőttek, így a kiadásaink egyre nagyobb hányadát teszik ki. Az Európai Unió 27 tagországa közül e tekintetben csak a finneknél rosszabb a helyzet.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment