Search by category:
Egyéb kategória

A parlament elfogadott néhány alkotmánymódosításhoz kötődő javaslatot

A parlament elfogadott néhány alkotmánymódosításhoz kötődő javaslatot
Mészáros Richárd
2020. 12. 09., sze – 08:20

2020. december 9., szerda – 08:30
parlament k
Friss ikon
Off

Törzs

Az egyik módosító javaslat értelmében az államfő visszahívhatja a tisztségükből az egyetemi professzorokat. A jövőben az alkotmánybíróság nem dönthetne arról, hogy egy alkotmánytörvény összhangban van-e az alkotmánnyal. A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság elnöke olyan személy is lehet, aki korábban nem dolgozott bíróként.

Elfogadták azt a módosító javaslatot is, melynek értelmében a parlamenti képviselők háromötödös többséggel fogják megválasztani az alkotmánybíró-jelölteket. Ha viszont kétszeri próbálkozásra sem sikerül ilyen módon megválasztani a jelölteket, a következő választáson már elég lesz az abszolút többség is.

Változni fog az alkotmánybírók megbízatási ideje is. A módosítás célja annak elkerülése, hogy egy kormánypárt vagy koalíció jelölje az alkotmánybírók többségét.

Bevezető
Pozsony |

A parlamenti képviselők kedden jóváhagytak több, az alkotmánymódosításhoz kötődő módosító javaslatot. Magáról az alkotmánymódosításról, illetve az igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos javaslatokról csak szerdán fog szavazni a parlament. Alojz Baránik (SaS) javaslatát, mely szerint az ügyészség felett a kormánynak és a parlamentnek kellene nyilvános ellenőrzést gyakorolnia, a plénum elvetette.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment