Search by category:
Egyéb kategória

December 21-én jön a lockdown – ismertették a karácsonyi ünnepek előtti szigorításokat

December 21-én jön a lockdown – ismertették a karácsonyi ünnepek előtti szigorításokat
Mészáros Richárd
2020. 12. 09., sze – 17:33

2020. december 9., szerda – 17:58
Ján Mikas
Friss ikon
On

Törzs

December 11-től, péntektől tilos az éttermek kültéri teraszainak nyitvatartása, hétfőtől (12.14.) pedig szigorítják a szállodák és a síközpontok működését, szolgáltatásaik igénybevételét 72 óránál nem régebbi koronavírusteszthez kötik. Ételt és italt elvitelre továbbra is lehet rendelni.

December 21-től szünet lesz az iskolákban, valamint ettől az időponttól a gyógyszertárak, az élelmiszerüzletek és a drogériák kivételével, valamennyi üzlethelyiségnek be kell zárnia. December 28-tól az 500 főnél többet foglalkoztató cégeknek kötelező lesz rendszeresen tesztelni alkalmazottaikat. 

„Ez nem egy tipikus lockdown” – tette hozzá Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter azzal, hogy ezen intézkedéseket már korábban meg kellett volna hozni.

Krajčí egyúttal a hazai járványhelyzet súlyosságát hangsúlyozta. Mint mondja, egyre nő a koronavírussal kezelt betegek száma, a kórházakban pedig rendkívül komoly a helyzet. Elmondása szerint jelenleg több mint 2 200 egészségügyi dolgozó esetében áll fen a koronavírus-fertőzés vagy annak gyanúja.

Az új intézkedések valamennyi járásban legalább három hétig lesznek érvényben, a járások közötti átjárást azonban nem korlátozzák – tájékoztatott Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő. Ezt követően a járványügyi helyzetet figyelemmel kísérve, fokozatosan oldják fel a korlátozásokat az egyes járásokban.

Matovič úgy véli, elvesztette a Zuzana Čaputová államfővel vívott harcot, amelyben a tömeges tesztelés alternatíváját ajánlotta fel a lockdownnal szemben. „Beismerem a vereségem” – mondta a kormányfő, egyúttal kritizálta az államfőt, amiért a kötelező tesztelés helyett az önkéntes alapú tesztelést szorgalmazta.

Az új intézkedésekről kedden hat órán át tárgyalt a központi válságstáb. A kormány szerdai ülésén valamennyi kormánytag egyetértett a szigorításokkal – mondta Matovič.

(mr)

Bevezető
Pozsony |

Csütörtöktől az éttermek teraszain is tilos lesz a fogyasztás, jövő hét hétfőtől pedig szigorú szabályokhoz kötik a szállodák és a síközpontok működését. Az „enyhe” lockdown legalább három hétig marad érvényben – jelentette be Ján Mikas tiszti főorvos szerda délután. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment