Search by category:
Egyéb kategória

Hegyi-Karabah – A tűzszünetet megsértve azeri támadás érte a szakadár örményeket állításuk szerint

Hegyi-Karabah – A tűzszünetet megsértve azeri támadás érte a szakadár örményeket állításuk szerint
Hegedűs Norbert
2020. 12. 12., szo – 12:13

2020. december 12., szombat – 15:00
Hegyi-Karabah
Friss ikon
Off

Törzs

A terület „védelmi minisztériuma” azt írta: hogy azeri csapatok péntek este támadták rá az örmény harcosokra, és az azt követő tűzpárbajban három fegyveresüket megsebesítették.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet érvényének megerősítésére.

A héten a Bakuba látogató Recep Tayyip Erdogan török elnök, akinek országa politikailag nyíltan támogatta harcában Azerbajdzsánt, és amelyet meggyanúsítottak azzal, hogy időnként anyagi segítséget is nyújtott,  azt hangoztatta, hogy „az Örményország elleni harc még nem fejeződött be”.

Egy katonai díszszemlén mondottak szerint: „a harc politikai és katonai téren számos más fronton folytatódik”. Erdogan egyúttal felszólította az örmény vezetőket, hogy „térjenek észhez” a hathetes vereségük után. Szavai szerint számos azeri terület visszahódítása „egy új korszak kezdete lesz” a Kaukázus ezen régiójában.

Bevezető

A hegyi-karabahi örmény szakadár erők szombaton arról számoltak be, hogy megsebesült három fegyveresük azeri katonák támadásában, akik ezzel megsértették a térségre vonatkozó, Oroszország égisze alatt novemberben megkötött tűzszünetet.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment