Search by category:
Egyéb kategória

Fel a fejjel!

Fel a fejjel!
Hegedűs Norbert
2020. 12. 14., h – 15:20

2020. december 15., kedd – 10:14
lockdown karikatúra
Friss ikon
Off

Törzs

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az idei egy katasztrofális év volt. Történelmileg biztos nem a legrosszabb, de a ma élő generációk életében könnyen lehet, hogy igen. Itt állunk az év végén, a járvány soha nem látott intenzitással tombol, mi pedig már nagyon elfáradtunk. A tél, a korán érkező sötétség és a bezártság csak rátesz az egészre egy lapáttal. Halott hónapok ezek, minden apró győzelemért nagyon meg kell szenvedni. A tavasztól mindenki javulást vár, csak hát az még több hónapig várat magára, addig ki kell húzni valahogy.

Épp ezért a mi legnagyobb ellenfelünk jelenleg talán nem is a járvány, hanem a kilátástalanság, amit ez a helyzet magával hozott.

Márpedig a remény jelentőségét nem szabad alábecsülni, ha erről is lemondunk, akkor menthetetlenül elveszünk.

A régi időkben a fontos döntések előtt tanulságos történetekre emlékeztek vissza az emberek, amelyek utat mutattak, fényt gyújtottak a kritikus helyzetekben. Ezeket nem kellett mindig halálosan komolyan venni, inkább a hangulat oldását, a fejek kitisztítását szolgálták. Mármost ha én történetmesélő lennék, akkor a jelenlegi helyzetünkben Sandman, az Álmok Fejedelme egyik kalandját mesélném el. Mert lehet, hogy a mi szénánk rosszul áll, de az Álomúrnak Luciferrel és a pokol összes démonával kellett szembenéznie.

Az történt ugyanis, hogy az Álomúrnak egy hosszú száműzetés után vissza kellett szereznie a koronáját. Csakhogy azt ellopta egy démon, ezért a Pokolig kellett leereszkedni érte. Az Álomúr megtalálta a démont és megküzdött a koronáért. A tündérmesék szabályai szerint egy képzelőerőre és intelligenciára épülő szópárbajban kellett diadalmaskodnia. Ha veszít, örökre a Pokol rabja marad. Az Álomúr megnyerte a párviadalt, csakhogy ekkor kellemetlen meglepetés várta: Fényhozó Luciferrel és milliónyi démonnal találta magát szemben, akik egyáltalán nem akarták őt elengedni. „Itt semmi erőd. Az álmoknak a Pokolban nincs hatalmuk” – mondta neki Lucifer. Csakhogy az Álomúr ekkor ismét fordított a lapokon: mert az lehet, hogy neki tényleg semmi hatalma nem volt a démonok fölött, de hogy az álmoknak se lenne… az azért túlzás:

„Mondjátok, démonok… Mekkora hatalma lenne a Pokolnak, ha az itt raboskodók nem álmodhatnának a mennyről?”

A kérdést néma csend követte, az Álomúr pedig döbbent démonok sorfalától övezve sértetlenül elhagyta a Poklot. Így szerezte vissza a koronáját a Pokolból egyedül, ijedten, pusztán a reménnyel felfegyverkezve.

Az olvasó észrevehette, hogy Neil Gaiman egyik meséjét hoztam fel példának. De ne aggódjunk a sztori fiktív mivolta miatt, a tanulsága attól még ugyanúgy érvényes. A tündérmesék ugyanis mind igazak. Nem azért, mert azt mondják, hogy vannak sárkányok – most G. K. Chestertont parafrazálom –, hanem mert arra tanítanak, hogy a sárkányokat le lehet győzni.

Ezt a célt tűzzük ki magunknak az elkövetkező pár hétben: találjunk valamit, ami feldob, valamit, ami reményt ad. Valami fényforrást, amivel ki lehet húzni ezeket a sötét téli hónapokat. Ez kevésnek tűnhet, de mint látjuk, néha pont ennyi kell, hogy megtaláljuk a kiutat a pokolból.

Bevezető

Az elmúlt pár hónap nem volt túl kíméletes hozzánk, és sajnos a karácsonyi lockdown sem ígér túl szép évzárást. Ennek ellenére még ne adjuk fel teljesen.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Hegedűs Norbert

Read More

Post Comment