Search by category:
Egyéb kategória

Közel ötven százalékkal emelkedik a szemétdíj

Közel ötven százalékkal emelkedik a szemétdíj
Hegedűs Norbert
2020. 12. 14., h – 19:50

2020. december 15., kedd – 14:12
szemetes rimaszombat
Friss ikon
Off

Törzs

A kommunális hulladékot jelenleg a Városi Közterület-fenntartó Vállalat gyűjti össze és szállítja a Poltárban található szemétlerakóra. Tibor Barto, a vállalat vezetője a rimaszombati képviselő-testület legutóbbi ülésen elmondta, az emelés indokolt, mivel jelenleg nem lát teret a költségek csökkentésére.

Növekvő költségek

A szemétdíj összegének majd ötven százalékkal történő emelését a megnövekedett költségek indokolják. Miroslav Bielak, a rimaszombati városi hivatal gazdasági osztályának vezetője ismertette, hogy bár a város 2019-ben még 6 577 euró többlettel gazdálkodott ezen a téren, 2020-ban már 84 ezer euró lesz a ráfizetés, a jövőben pedig ez az összeg növekedni fog. A költségek egyrészt a szemét alacsony mértékű szelektálása (Bielak szerint a lakosok 40-50 százalékban szelektálják a hulladékot), másrészt a hulladéktárolás növekvő díja miatt emelkednek. A szemétdíj kilenceurós növelése Bielak szerint a jövőre nézve fedezné a költségeket

Felmerült a 27 euró is

Eva Bornyaová képviselőnő felvetette, hogy a kilenceurós emeléstúl sok, és különösen az alacsony bevételből gazdálkodó családokat és nyugdíjasokat érintené kedvezőtlenül, ezért ő „csakˮ héteurós emelést javasolt. Ezzel szemben viszont Csirmaz Miklós főellenőr szólalt fel, aki leszögezte, hogy ez törvényellenes lenne, mivel a városnak a reális kiadásokból kell kiindulnia a szemétdíj megszabásakor. Ha nem így tesznek, az büntetést von maga után. A testület ezért Bornayová ötletét elvetette.

Tárgyalnak a Brantnerrel

A szemétdíj költségeinek csökkentését célzó alternatív megoldással állt elő Michal Demeter, a Merjünk gyorsítani frakciójának tagja is. Demeter számításai szerint az osztrák Brantner cég 40 ezer euróval olcsóbban tudná megoldani a városi hulladék összegyűjtését, mint a Városi Közterület-fenntartó Vállalat. Barto ehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy ez kizárólag akkor lehetséges, ha a Brantnernek saját szemétlerakata van, mivel a költségek jelentős részét a hulladék tárolásáért kifizetett összeg tesziki. Jozef Šimko polgármester beleegyezett, hogy hajlandó tárgyalni az osztrák céggel, ha azok garantálják a Demeter által felvázolt feltételeket, és ha a városnak négy éven át nem kell ráfizetni a kialkudott árra. Michal Demeter így megbízást kapott, hogy készítsen elő egy tárgyalást a céggel.

Bevezető
Rimaszombat |

Komoly illetékemelésről döntött az önkormányzat, 20 euróról 29 euróra emelkedik a szemétdíj 2021-ben Rimaszombatban.

Település / hely
Rimaszombat

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Hegedűs Norbert

Read More

Post Comment