Search by category:
Egyéb kategória

Géresi Róbert: folytatni a már megkezdett munkát

Géresi Róbert: folytatni a már megkezdett munkát
Vataščin Péter
2020. 12. 15., k – 16:11

2020. december 16., szerda – 13:30
Komárom
Friss ikon
Off

Törzs

Miután az egyetemes választási bizottság feldolgozta az általános tisztújítás szavazatait, bizonyossá vált, hogy Porubán Ferenc tornagörgői építészmérnök lesz az új főgondnok. Ezen túlmenően Rákos Loránt, a Kövecses-Naprágyi Református Társult Anyaegyházközség vezetője tölti be majd a magyar egyetemes lelkészi főjegyzői tisztet, míg a pozbai Kiss Pál mérnök-közgazdász egyetemes világi főjegyző lesz. A szlovák lelkészi főjegyzői pozíciót továbbra is a hernádcsányi Ján Semjan lelkipásztor tölti be, míg a világi főjegyzői feladatokat a felsőcsáji Pavol Gurbaľ láthatja el. Ezen felül az egyházmegyék is átestek a tisztújításon.

Az új tisztségviselők 2021. január 1-jétől töltik majd be a hivatalukat, a Zsinat alakuló ülését pedig legkésőbb február 28-ig szükséges megtartani.

Az 1967-ben született Géresi Róbert az Új Szónak úgy nyilatkozott, mindenképp szeretnénk folytatni a már megkezdett munkát: „Nagy irányváltásra az egyházban semmiképp nem kell készülni. Nagyon sok minden jó irányban valósult meg a református egyház életében. Szeretnénk befejezni a most az időtartam felénél tartó Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programban az intézmények felépítését és további intézmények átadását. Folytatni kívánjuk a műemléktemplomok felújítási programját is. A missziós munkával kapcsolatosan pedig nagyon lényegesnek látom egyik oldalon a fiatalokkal való munkát, a gyermekekkel való foglalkozást és azon tevékenység mellett, amit az egyház végez, nagyon fontos még a diakóniai szolgálat is az egyház életében.”

A lelkésztől megkérdeztük azt is, hogyan látja a református egyház és a szlovákiai magyarság viszonyát. „Felvidéken, Szlovákiában a református egyház meghatározó szereppel bír a magyar közegben. Önmagában egy viszonylag nagy szervezetnek lehet tekinteni minket. Több mint 250 magyar gyülekezetben vagyunk jelen. Emellett látnunk kell azt, hogy ugyanazokkal a nehézségekkel küzd az egyház is, mint nagyon sok olyan társadalmi csoportosulás, amelyek meghatározóak egy közösség életére nézve – gondolok itt elsősorban a kulturális élet működésére és a szellemi értékek megformálására. A demográfiai mutatók és a szekularizáció, amely jelen van ebben a világban, egyik oldalon nehezíti a helyzetünket. Másik oldalon pedig feladatot és kihívást jelent mindannyiunk számára, akik a keresztény értékeket szeretnénk megjeleníteni itt Szlovákiában a magyarság és természetesen a szlovák többség irányába is” – fejtette ki Géresi Róbert.

Bevezető
Rimaszombat/Abaújszina |

A múlt héten befejeződött a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház tisztújítása, amelynek eredményeképpen 2021. január 1-től Géresi Róbert abaújszinai lelkipásztor töltheti be a püspöki tisztet.

Település / hely
Rimaszombat/Abaújszina

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment