Search by category:
Egyéb kategória

Léván januártól drágul a szemétdíj

Léván januártól drágul a szemétdíj
Száz Ildikó
2020. 12. 16., sze – 10:27

2020. december 16., szerda – 12:40
Léva
Friss ikon
Off

Törzs

Rastislav Kasan képviselő hangsúlyozta, egyáltalán nem lesz egyszerű feladat a lévai lakosok ösztönzése a hulladék osztályozására, ha más városokhoz viszonyítva jóval magasabb szemétdíjat fizetnek 2021-től. Kiderült, hogy ha a szemét elszállításával, tárolásával járó valamennyi kiadást a lakosokra hárítanák, évi 47 eurót kellene kérni lakosonként ezért a szolgáltatásért. 2019-ben még évi 25 eurót, ebben az évben évi már 33 euró szemétdíjat fizettek a lakosok. A városnak mintegy 300 ezer euró többletkiadása lesz jövőre a hulladék elszállításával. A járási székhelyen nemrég kezdték meg a szeméttároló konténerek lezárását, de megtörtént már, hogy ismeretlen tettesek leverték a lakatot, és széttúrták a konténerek tartalmát a lakótelepeken. A jövő évi költségvetésben 1,3 millió eurót különítettek el a szemét gyűjtésére, elszállítására és tárolására. Ebben az évben 935 ezer eurót fizetett a város ezért a szolgáltatásért. Év elején lakossági fórumot tartottak Léván, amelyen a város vezetése már utalt arra, hogy kénytelenek lesznek emelni a szemétdíjat, és beszámoltak az új hulladékgazdálkodási koncepcióról. Dušan Daniš a környezetvédelmi bizottság elnöke már akkor hangsúlyozta, hogy Léván a lakosok alig 25 százaléka vesz részt a hulladék osztályozásában. Évi 15 tonna szemetet termelnek a járási székhelyen, amelynek csaknem a fele biológiai hulladék, élelmiszermaradék.

A csütörtöki önkormányzati ülésen elhangzott, hogy további 350 ezer euróra lesz szüksége a városnak arra, hogy lefedje és lezárja a szeméttároló konténereket a lakóházak közelében. 2019-ben 117 ezer, tavaly több mint 200 ezer eurót fordítottak erre a célra a járási székhelyen.

Bevezető
Léva |

Hosszas vita előzte meg a kommunális hulladék elszállításával kapcsolatos városi rendelet módosítását. A szemétdíjat végül a jelenlegi, évi 33 euróról 39,90 euróra emelte a testület.

Címkék

Település / hely
Léva

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment