Search by category:
Egyéb kategória

Az EB az antigéntesztekre vonatkozó közös uniós szabályokra tett javaslatot

Az EB az antigéntesztekre vonatkozó közös uniós szabályokra tett javaslatot
Mészáros Richárd
2020. 12. 19., szo – 09:31

2020. december 19., szombat – 09:40
antigénteszt
Friss ikon
Off

Törzs

Pénteki közleményében az európai uniós intézmény kiemelte: a gyors antigéntesztek fokozott használatát ajánlja az uniós tagállamoknak, a tesztek ugyanis – mint írták – az elkövetkező hónapokban is kulcsfontosságúak maradnak a járvány elleni küzdelemben még akkor is, ha a tagországokban december 27-től egységesen és általánosan megkezdik a lakosság beoltását.

A tagállamoknak a tesztelési kapacitás további megerősítésére kell törekedniük egyebek mellett a szakképzett ápolók és orvosok rendelkezésre állásának biztosításával. A gyors antigéntesztek érvényességének kölcsönös elismerése tekintetében Brüsszel úgy véli: a tagállamoknak ajánlott közös stratégiát kialakítaniuk az azonos minőség biztosítása érdekében. Létre kell hozniuk a jóváhagyott gyors antigéntesztek közös listáját, azt rendszeresen frissíteniük kell, továbbá vállalniuk, hogy a listán szereplő tesztek eredményeit kölcsönösen elismerik.

A szűrési kapacitás növelésére a bizottság két szerződést írt alá az amerikai Abbott, valamint a svájci Roche gyógyszeripari vállalatokkal, amelyek több mint 20 millió gyorsteszt beszerzését teszik lehetővé 100 millió euró értékben. A teszteket 2021 elejétől a tagállamok rendelkezésére bocsátják.

Bevezető

Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a gyors antigéntesztek alkalmazásának, érvényességének és kölcsönös elismerésének közös keretrendszeréről, valamint szerződést írt alá több mint 20 millió antigénteszt megvásárlásáról.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment