Search by category:
Egyéb kategória

Brexit – Az EP idén már nem tudná jóváhagyni a kereskedelmi megállapodást

Brexit – Az EP idén már nem tudná jóváhagyni a kereskedelmi megállapodást
Mészáros Richárd
2020. 12. 21., h – 11:40

2020. december 21., hétfő – 12:00
Manfred Weber
Friss ikon
Off

Törzs

A politikus hozzátette: a brit fél túlságosan sok időt vesztegetett politikai játékokkal.

Az EP – mint az unió egyetlen közvetlenül választott testülete – nem sietheti el a döntést. Egy ilyen fajsúlyú megállapodás nagyon fontos mindenki számára, akármilyen szöveget a testület nem fog csak úgy megszavazni – jelezte. Felhívta a figyelmet, hogy a tanácsnak és az Európai Bizottságnak meg kell találnia a továbblépés lehetőségeit, míg az EP konstruktív partnerként támogatja a tárgyalásokat, és továbbra is bizodalma van Michel Barnier főtárgyalóban.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-éig tartó – vagyis nem egészen két hét múlva lejáró – átmeneti időszak kezdődött el azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Mindeddig azonban nem sikerült megállapodást elérni. A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételekről és a halászat szabályozásáról folyik.

A tárgyalások a héten folytatódnak. Ha születik megállapodás, azt az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Bevezető

Ha meg is születik a kereskedelmi megállapodás az Európai Unióból idén kilépett Egyesült Királysággal, az Európai Parlament nem fogja tudni még ebben az évben jóváhagyni – írta Manfred Weber, az Európai Néppárt uniós parlamenti frakcióvezetője hétfői Twitter-üzenetében.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment