Search by category:
Egyéb kategória

SHMÚ: kevésbé szennyezzük a levegőt a fűtéssel

SHMÚ: kevésbé szennyezzük a levegőt a fűtéssel
Mészáros Richárd
2020. 12. 21., h – 11:54

2020. december 21., hétfő – 12:21
fűtés
Friss ikon
Off

Törzs

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet legújabb felmérésében 3 ezer olyan háztartás fűtési szokásait mérte fel, amelyeknek nincs központi fűtésük, vagyis saját maguk fűtenek. Az SHMÚ szakemberei szerint a felmérésük egyik legfontosabb megállapítása, hogy 2017 óta 9 százalékkal csökkent a levegőt nagyobb mértékben szennyező szilárd tüzelőanyagok használata. A szilárd fosszilis tüzelőanyagokból átlagosan 5, tüzelőfából 3 százalékkal kevesebb fogyott, ezzel párhuzamosan nőtt a fapellet és fabrikett iránti kereslet.

A pellet előnye, hogy teljes mértékben természetes alapanyagokból készült granulátum, amely az égése során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során magába épített, így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagok mennyiségét.

Az SHMÚ szerint az elmúlt években tapasztalt javulás annak is köszönhető, hogy a családi házak is egyre energiatakarékosabbak. A felmérés szerint az elmúlt években tömegesen újították fel a régebbi családi házakat, miközben a felújított házak 90 százalékánál energiatakarékosabb nyílászárókat szereltek fel, 60 százalékukat hőszigetelték, 33 százalékuknak pedig a tetőterét is szigeteléssel látták el. Az állami támogatásoknak köszönhetően egyre többen vásárolnak új, hatékonyabb kazánokat is.

A most közzétett felmérés szerint 2017 óta csaknem harmadával csökkent a régebbi kazánok és nagyjából ötödével a kályhák száma is. Ezzel szemben 10 százalékkal nőtt a gázkazánok száma.

Hogy a családi házak energiahatékonyságának a növelése elengedhetetlen az ország klímaváltozással kapcsolatos ígéreteinek a teljesítéséhez, azt az SHMÚ szakemberei is igazolják, akik szerint a szlovákiai szén-dioxid-kibocsátás 18 százaléka az épületek üzemeltetése miatt keletkezik, a háztartásokra 11 százalék jut, ami nagyjából 3 millió tonnányi szén-dioxidnak felel meg.

(mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Egyre kisebb terhet ró a környezetünkre a családi házak fűtése – derül ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) legfrissebb felméréséből.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment