Search by category:
Egyéb kategória

Nem veszélytelen az adventi koszorú sem

Nem veszélytelen az adventi koszorú sem
Mészáros Richárd
2020. 12. 21., h – 18:14

2020. december 23., szerda – 11:20
adventi koszorú
Friss ikon
Off

Törzs

A karácsonyi hangulatot legjobban az adventi koszorú teremti meg. Szebbé, hangulatosabbá varázsolja a lakást. Készen is vásárolhatunk, de magunk is készíthetünk. Legfontosabb része a gyertya, de jó, ha körültekintően válogatunk a kínálatból. Nagy kérdés, hogy illatgyertyát vagy egyszerű gyertyát válasszunk?

Sokan mesterséges illattal próbálják a karácsonyi hangulatot elővarázsolni. Kevesen tudják, hogy amikor meggyújtjuk az illatgyertyát, káros anyagok szabadulnak fel belőle. Szinte vegyszerkoktél képződik.

De ez még nem minden. A hagyományos gyertya paraffinból készül, amit kőolajból gyártanak. Ha ezt a gyertyát meggyújtjuk, vegyi anyagok kerülnek a levegőbe, és ezt lélegezzük be. Bár lehet, hogy a felnőtt semmilyen változást nem tapasztal, a kisgyerekek esetében a helyzet teljesen más lehet. Az illatgyertya asztmás rohamot vagy allergiás reakciót is kiválthat.

Nem mindegy, milyen a kanóc

Legyünk óvatosak néhány, főleg Kínából importált gyertyával szemben. Nemcsak az illata, hanem a kanóca is gondot jelenthet. Némely gyertyának mérgező ólmot tartalmazó kanóca lehet. Az Egyesült Államokban ezt már betiltották. Nem nehéz felismerni, hogy miből van a kanóc. Ha papírral megdörzsöli a gyertya el nem égett kanócát, és világosszürke csík marad a papíron, akkor ólom is van a kanócban.

A természetes illatok vezetnek

Ha nem tud lemondani a karácsonyi hangulatot teremtő illatokról, ne mondjon le róluk, de legyen óvatos. Legjobb, ha természetes illatokat használ: például szeletelt citromot vagy narancsot. Jó megoldás az is, ha e gyümölcsök héját a radiátorra teszi. Számtalan módja van annak, hogy illatossá tegyük a lakást, s hogy ne károsítsa egészségünket, ugyanakkor kellemesebbé tegye az év legszebb ünnepét.

  • A tiszta, szójababból készült gyertya, mert nem mérgező.
  • A nem illatosított gyertya biztonságosabb.
  • Jól teszi, ha kristályviaszból készült természetes gyertyát választ.
  • Olyan gyertyát vásároljon, amelynek kanóca pamutból, vagy pamut és papír keverékéből készült.
  • A vékony kanócú gyertya jobb.
Cím
Milyen a biztonságos gyertya?

(vy-k)

Bevezető

Már a negyedik gyertyát is meggyújtottuk az adventi koszorún. Tudja, melyik gyertya a legjobb, és hogy a gyertya minősége befolyásolhatja a szoba levegőjét s ezzel egészségünket is?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment