Search by category:
Egyéb kategória

A lábon kihordott tüdőgyulladás jelei

A lábon kihordott tüdőgyulladás jelei
Mészáros Richárd
2020. 12. 28., h – 16:39

2020. december 28., hétfő – 16:44
megfázás k
Friss ikon
Off

Törzs

Előfordulhat, hogy ez a betegség jóval enyhébb, a megszokottól eltérő tünetekkel jár, sőt még az is, hogy a beteg nem is tudja, hogy tüdőgyulladása van. Kik „hordhatják ki” lábon a tüdőgyulladást, és milyen tünetekkel járhat?

Típusai

A tüdőgyulladásnak számos típusa létezik, a betegség altípusainak csoportosítása függ például attól, hogy milyen kórokozó vagy a tüdőbe került, irritáló anyag okozza a gyulladást, illetve hogy a tüdő melyik területét érinti. Az esetek többségében igen súlyos betegségről van szó, melynél kórházi kezelésre is szükség van.

Tünetei

A tüdőgyulladás tünetei a legtöbb ember számára jól ismertek (még akkor is, ha ő maga még nem tapasztalta meg ezeket): köhögés, szúró hátfájás, mellkasi fájdalom, magas láz és hidegrázás. A tüdőgyulladást okozhatja vírus, baktérium, sőt gomba is, és nagyon gyakran „egyszerűbb” náthát vagy influenzát követően alakul ki. Az atipikus tüdőgyulladást általában bakteriális fertőzés okozza, pl. a Mycoplasma pneumoniae vagy a Legionella pneumophila nevű kórokozók állnak a hátterében. Az atipikusság nem a tünetekre vagy a betegség gyakoriságára, esetleg gyógyíthatóságára, hanem a kórokozók besorolására utal. Ez a tüdőgyulladás-típus cseppfertőzéssel terjed, bármely évszakban jelentkezhet, nemtől és életkortól függetlenül bárkit érinthet, bár az iskoláskorú gyermekek és fiatal felnőttek körében gyakoribb.

A fertőződés esélyét nagymértékben növeli az összezártság, illetve az, hogy a betegségnek viszonylag hosszú a lappangási ideje. Tünetei közé tartozik a fájdalmas, görcsös köhögés, mely azonban nem jár váladék felköhögésével, torokfájás és mellkasi fájdalom, fejfájás, fáradékonyság és gyengeség, gyermekeknél hőemelkedés, hányinger vagy hányás. Emellett előfordulhat, hogy bőrtünetekkel vagy éppen fülfájással is meg kell küzdenünk.

Hogyan kezelhető?

Mivel az atipikus tüdőgyulladást általában bakteriális fertőzés okozza, antibiotikummal jól kezelhető – de ez nem mindig szükséges, és természetesen az is előfordulhat, hogy valaki el sem jut orvoshoz, így gyógyszert sem írnak fel neki. Hagyományos, otthoni módszerekkel (ágynyugalom, elegendő folyadék, a kellemetlen tünetek enyhítése) is gyorsíthatjuk a gyógyulást, illetve megkönnyíthetjük a betegség napjait. Mint az igen gyakori felső légúti fertőzések esetében, az atipikus tüdőgyulladás is könnyebben támadja meg azokat, akiknek az immunrendszere legyengült, például valamilyen krónikus betegségben szenvednek. A dohányzás is a sokszorosára növelheti a tüdőgyulladás veszélyét.

(egészségkalauz)

Bevezető

A tüdőgyulladás általában nagyon súlyos, esetenként halálos kimenetelű betegség, sokan kórházi kezelésre is szorulnak miatta.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment