Search by category:
Egyéb kategória

Immunerősítés – tél van ugyan, de még nem késő…

Immunerősítés – tél van ugyan, de még nem késő…
Mészáros Richárd
2020. 12. 28., h – 16:46

2020. december 28., hétfő – 18:46
csipkebogyó k
Friss ikon
Off

Törzs

8 órán át főzött leves

Hetente legalább egyszer készítsünk minőségi húsból hosszú ideg főzött levest. Hosszú főzés alatt legalább 8 órát értünk. A vegánok és vegetáriánusok hüvelyesekből főzzenek levest, amit gabonafélékkel egészítsenek ki. A hüvelyesek, a gabonafélék és a dió helyes kombinációja biztosítja a megfelelő mennyiségű esszenciális aminosavak bevitelét.

Fermentált zöldség

Az egészséges élelmiszerek egyik csoportja a fermentált ételek, mint amilyen például a savanyú káposzta. A fermentáció természetes erjedési folyamat, amely során az élelmiszerben megsokszorozódnak a tápanyagok. A természetesen erjesztett élelmiszerek a lehető legegészségesebbek, amelyekkel étlapunkat gazdagíthatjuk. Már nagyanyáink is gyakran alkalmazták a tartósításnak ezt a módját. Így biztosították a vitaminokat az egész családnak.

Jó minőségű fehérjék

A téli hónapokban gondoskodni kell arról, hogy mind növényi, mint állati eredetű fehérjével lássuk el a szervezetet, például hússal, tojással, hallal és hüvelyesekkel. Növényi eredetű fehérje például a borsó, bab, csicseriborsó és lencse, amiből finom levest, kását, főzeléket készíthetünk. Jó, ha a húsos ételeket fermentált zöldséggel egészítjük ki.

Az élet fűszerei

Az illatos fűszerek, mint amilyen a szegfűszeg, fahéj, kardamom, ánizs, vanília, hozzátartozik a télhez. Egyebek mellett kedvezően hat hangulatunkra is. Próbálja ki: a főtt rizshez adjon egykét szem szegfűszeget, finom orientális ételt kap.

Az egyszerűség mindenekfelett

Akkor leszünk egészségesek, ha egyszerű ételeket fogyasztunk, és betartjuk a változatosság elvét. Ezt legjobban akkor érjük el, ha a szezonális és helyi élelmiszerekre összpontosítunk. Ott, ahol élünk, túlnyomórészt olyan zöldség és gyümölcs terem, amelyre az adott évszakban szükségünk van. Ez azt jelenti, hogy gyümölcsöt és zöldséget évszak szerint válasszunk.

Már őseink is tudták, hogy mindennek az alapja a leves. És igazuk volt. Ebben az időszakban szervezetünknek legjobbat a hús-, zöldség- és a hüvelyesekből készült levessel tesszük. A hagyományoktól eltérően reggelire is ehetünk levest. Bár első hallásra furcsának tűnhet, elődeink gyakran reggeliztek meleg kását és sűrű levest.

Cím
Levesek

Felejtsük el a fagyit

De nem csak azt. Kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek sok finomított cukrot tartalmaznak, továbbá a félkészárut és a készételeket. Hasznosabb időtöltés, ha házi ételt készítünk, mert az a legegészségesebb. Az ételkészítésbe vonja be a gyerekeket is. Évek múlva emlékezni fognak a közösen eltöltött percekre.

Csipkebogyó

Jó, ha ősszel gondolt a télre, s gyűjtött csipkebogyót. Sok benne a C-vitamin, a béta-karotin, de más vitamin és ásványi anyag is. Teakészítéshez elég, ha összezúzzuk a csipkebogyót, leöntjük hideg vízzel, és 30 percig állni hagyjuk, majd felforraljuk és leszűrjük.

Sütés

A tél kedvez a sütésnek. Az egyszerű és finom ételek gyors elkészítési módja ez, s közben kellemesen felmelegíti az embert. Különféle gabonafélékből készíthetünk sülteket: hajdinából, hántolatlan rizsből, kukoricadarából, továbbá gyökérzöldségből és tojásból.

Pihenjünk!

Első pillantásra nem függ össze az egészséges táplálkozással, de életmódunkkal és immunrendszerünk erősítésével igen. A tél a pihenés évszaka. Olvassunk, teázzunk, csináljunk valamit, ami kikapcsol, feltölt. Elődeink télen nem világítottak sokat, többet pihentek és aludtak. Próbáljunk példát venni róluk!

(vys-ki)

Bevezető

Mindenki a koronavírustól retteg, pedig télen más kórokozók is leselkednek ránk, olyanok, amelyek könnyen ágynak tudnak dönteni bennünket. A betegségek elkerülésének legjobb módszere a megelőzés, ne habozzunk hát, erősítsük meg immunrendszerünket. Íme néhány tipp.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment