Search by category:
Egyéb kategória

Mentőöv Matovičnak

Mentőöv Matovičnak
Mészáros Richárd
2020. 12. 28., h – 08:40

2020. december 28., hétfő – 11:17
koronavírus-vakcina
Friss ikon
Off

Törzs

Európa többi országához hasonlóan Szlovákiában is elstartolt a koronavírus elleni oltás, amelynek – az emberéletek és a gazdaság megmentésén kívül – politikai hozadéka is lehet. A Matovič-kormány kap egy utolsó esélyt, hogy visszaszerezze a választók eljátszott bizalmát.

Míg a koronavírus-járvány első hullámát a tavasszal összeállt Matovič-kormány, ha nem is tökéletesen, de viszonylag jól kezelte, az ősszel kirobbant második hullám során szinte mindent elrontott, amit csak lehetett. Elhibázott járványügyi intézkedések, harmatgyenge segítség a gazdaságnak, kaotikus kormányzati kommunikáció, a kormányfő, Igor Matovič és a gazdasági miniszter, Richard Sulík durva szópárbaja – mindez csak a jéghegy csúcsa, a kormány ballépéseit oldalakon keresztül sorolhatnánk. Így nem lehet csodálkozni, hogy a Matovič-kabinet népszerűsége soha nem látott mélyrepülésbe kezdett. A kormánypártok a tavaszi választáson alkotmányos többséget, 95 parlamenti helyet szereztek, a Focus ügynökség friss felmérése szerint azonban ha most lenne a választás, már csak 62 képviselőjük lenne, vagyis nem tudnának kormányt alakítani. A vezető kormánypárt, a Matovič által vezetett OĽaNO népszerűsége kilenc hónap alatt 25-ről 11 százalékra esett vissza. A kormány eljátszotta a választók bizalmát, és egyedüli szerencséje, hogy Szlovákiában a lakosság tűrőképessége sokkal nagyobb, mint más országokban. Ha azonban ez a trend folytatódna, elkerülhetetlen lenne a robbanás.

Úgy tűnik azonban, hogy Matovičnak annál is több a szerencséje, mint amennyi a hatékony kormányzáshoz szükség. A hétvégén Szlovákiában is megkezdődött a koronavírus elleni oltás, ami az utolsó esélyt jelentheti a kormánynak, hogy legalább részben visszaszerezze a választók bizalmát. A cél, hogy minél rövidebb idő alatt minél több embert oltsanak be, csak ez jelenthet szabadulást a jelenlegi ördögi körből, amikor az emberéletek megmentése és az emberek megélhetése közül kell választani. Ha ugyanis az emberéletek érdekében szigorú járványügyi intézkedéseket hozunk, tönkretesszük a gazdaságot, ha pedig a gazdaság érdekében enyhítünk a korlátozásokon, emberéleteket veszélyeztetünk. Ha a kormánynak sikerül elegendő oltóanyagot szereznie, és azzal minél hamarabb minél több embert beoltatnia, azzal egyszerre több célt is elérhet: emberek ezreinek mentheti meg az életét, újra felpöröghet a gazdaság és a kormány népszerűsége is nőhet. Ehhez azonban 180 fokos fordulatra lesz szükség a kormányzati kommunikációban, ezt is el lehet ugyanis rontani. Márpedig ha ezt elrontják, Matovič aligha kap még egy esélyt.

Bevezető

Hogy ne kelljen az emberek élete és a megélhetése közül választani.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment