Search by category:
Egyéb kategória

Az Új Szó megválasztotta az év embereit 2020-ban

Az Új Szó megválasztotta az év embereit 2020-ban
Mészáros Richárd
2020. 12. 28., h – 09:08

2020. december 28., hétfő – 12:00
Az Új Szó megválasztotta az év embereit 2020-ban
Friss ikon
Off

Törzs

A hétköznapok hőseit kerestük, akik a maguk területén, legyen az az egészségügy, a civil szféra, a szlovákiai magyarság érdekvédelme, vagy éppen a természeti környezetünk megóvása, sokat tettek és példát mutattak mindannyiunknak. Az Új Szó rajtuk keresztül is szeretne elismerni minden aktív polgárt, aki hozzájárult ahhoz, hogy jobb legyen élni a szülőföldünkön.

A díjak elkészítésére fiatal felvidéki magyar képzőművészt kértünk fel: Nagy Csilla a győztesek babérkoszorúját álmodta porcelánba. A díjátadó ünnepség a járványhelyzet miatt sajnos nem lehetett olyan családias és meghitt, mint ahogy terveztük, de mindenkihez személyesen juttattuk el az elismeréseket, és beszélgettünk életútjukról, hitvallásukról.

A díjazottak közül természetesen nem hiányozhat egészségügyi dolgozó. 2020 a Covid-járvány árnyékában telt, és az egész ország, mondhatjuk, az egész világ a kórházakban folyó emberfeletti áldozatvállalásra figyel. Orvosok, ápolók folyamatos küzdelmére a betegekért. Közöttük van a dunaszerdahelyi Kása Zsolt, a Pozsonyi Egyetemi Kórház tüdőgyógyásza, aki a koronavírus-járvány kirobbanása óta a frontvonalban dolgozik. A Covid-19 miatt karanténba is kényszerült.

Leírás

MUDr. Kása Zsolt

Jurík Mónika a vágsellyei hajléktalanszálló, éjjeli melegedőhely és nappali krízisközpont vezetője. Olvasóink többször is találkozhattak nevével az Új Szóban. Ő volt az, aki befogadott intézményébe egy Szlovákiában rekedt erdélyi származású magyar hajléktalan fiatalembert, megtalálta Németországban élő édesanyját, segített egyesíteni a szétszakadt családot. Több hajléktalant juttatott munkához, albérlethez.

Jurík Mónika
Leírás

Jurík Mónika

Amikor az állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akart elkobozni értékes telkeket, melyek az épülő pozsonyi körgyűrű, a D4-es autópálya alatt voltak, egy szlovák ügyvéd, Tomáš Plank állt ki a tulajdonosok érdekeiért, akiket a magyarságuk miatt akartak meghurcolni 2020-ban. Az ügyvéd pályafutását az emberi jogok érvényesítésének szenteli.

Leírás

JUDr. Tomáš Plank

A farkasdi állatorvos, Pál Péter a felvidéki magyarok oly kedves madara, a fecske rohamos állománycsökkenését próbálja megállítani. Azért, hogy a füsti- és molnárfecske ne tűnjön el, családi összefogással mesterséges fecskefészkeket készít, és felvilágosító kampánnyal segíti a madárbarátok tevékenységét.

MVDr. Pál Péter
Leírás

MVDr. Pál Péter

A díjazottaknak szívből gratulálunk, további sok sikert kívánunk, olvasóinknak pedig köszönjük a részvételt az ajánlási folyamatban. Az Új Szó év embereivel készített interjúkat az elkövetkezendő napokban olvashatják.

Bevezető
Felvidék |

Az Új Szó szerkesztősége idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megválasztotta az év embereit. A lapunkban 2020-ban bemutatott emberi történeteket vettük alapul, és olvasóink ajánlásait is kértük.

Település / hely
Felvidék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Read More

Post Comment