Search by category:
Egyéb kategória

Ilyenek voltunk

Ilyenek voltunk
Hegedűs Norbert
2020. 12. 31., cs – 09:01

2020. december 31., csütörtök – 09:30
koronavírus Ukrajna
Friss ikon
Off

Törzs

Tudod, fiacskám, áprilisban az emberek még kiálltak az erkélyre tapsolni az orvosoknak, nővéreknek. Nagy volt az összetartás, mindenki megkérdezte az idős szomszédait, mire van szükségük a szemközti boltból. Gumikesztyűben utaztunk a buszon. Fertőtlenítettük a bevásárlókosár fogantyúját. Óránként kezet mostunk. Szegény nagyapád július végén veszítette el az állását, mert bezárt az étterem, nem kellettek pincérek. Jóska bácsi eladta a keverőpultot és a furgont, mert senki sem hívta őt koncerteket hangosítani. A szemközti fodrászat csak ősszel ment tönkre, a nyári hónapokban még kinyithatott. Örült is Erzsike néni, hogy csak ide a sarokra kell elkacsáznia, ha ondoláltatni szeretne. Emlékszel rá, ugye, a kétkutyás szomszéd nénire? A kutyusok ott csaholtak a fodrászat előtt, amíg a gazdájukat odabent szépítették. Hozzá tartoztak a lakótelepi idillhez. Ahogy a kis varroda is, ahová augusztusban egyszerre csak egy embert engedtek be, a többiek sorban álltak odakint, és unalmukban beszélgetni kezdtek. Először ruhákról, anyagokról, varrási technikákról, arról, hogy sajnos felszedtek pár kilót a karantén alatt, ezért muszáj kiengedni, betoldani, tágítani itt-ott.

Aztán jött a többi téma. Például, hogy a fenti szomszédok mégis csak elutaztak Horvátországba, mert már szabad. Felelőtlenek, vakmerőek, és főleg ragaszkodnak a szokásaikhoz, hogy évente egyszer pancsolhassanak a tengerben, heverhessen a homokban. Mert ami jár, az jár.

Elvégre az ember egész évben gürcöl. Üléshuzatokat varr az autógyárban.

Kenyeret süt a pékségben. Számítógépes programokat kreál. Falakat meszel. Szóval csupa olyasmivel foglalkozik, amit alaposan ki kell pihenni.

Mások meg téli népek, ők a síparadicsomokra gyűjtenek egész évben.

Mert ahogy azt a latin mondja: sízni muszáj. Nem is merte a kormány bezáratni a sípályákat 2020 telén, ott tolongtak a téli sportok szerelmesei a műhó fedte terepen. És nem sejtették, milyen rosszul teszik. Tudod, akkorra már nagyjából mindenki felmérte, melyik kockázati csoportba tartozik, úgyhogy a fittek és fiatalok csak ímmelámmal tartották be, amit feltétlenül muszáj volt, és úgy gondolták, ők nem kaphatják el a vírust.

Mi, átlagemberek, akik se nyaralni, se telelni, nem jártunk már évek óta, és (népiesen szólva) örültünk, hogy lyuk van a fenekünkön, fura dolgokat vettünk észre magunkon 2020 őszén. Egy idő után már nem törődtünk másokkal. Nem izgatott, hogy a szomszéd néninek van-e kenyere, teje. Tapsolás helyett fütyültünk az egészségügyiekre, pedig sokkal több dolguk volt, mint tavasszal.

Karácsony előtt pedig már nagyjából úgy viselkedtünk, mint oroszlántámadáskor az afrikai szavannán menekülő zebracsorda. Tanultátok ti ezt a suliban? Nem baj, elmondom. Ha a ragadozó elkap és földre ránt egyet közülük, az küzd és kapálódzik, amíg meg nem fullad. A többiek pedig távolabbról nézik egy darabig, aztán megnyugodva legelésznek tovább.

Bevezető

Kiskoromban az öregek mindig a háborúról beszéltek nekünk, arról, hogy milyen nehezen éltek akkor, és hogyan sikerült túlélniük. Az volt ugyanis életük legfontosabb tapasztalata. Mi pedig nyilván a 2020-as Covid-évről fogunk majd mesélni az udvariasan mosolygó fiataloknak nagy családi összejöveteleken, már ha megéljük.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment