Search by category:
Egyéb kategória

A statisztikai hivatal reagált a népszámlálással kapcsolatos bírálatokra

A statisztikai hivatal reagált a népszámlálással kapcsolatos bírálatokra
Hegedűs Norbert
2021. 02. 01., h – 19:56

2021. február 1., hétfő – 19:56
népszámlálás illusztráció

Friss ikon
Off

Törzs

A statisztikai hivatal munkatársai felhívták a figyelmet, hogy bár a többszörös etnikai identitás koncepciójának megszületése többéves munka eredménye, közvetlenül a népszámlálás előtt az egyedüli nemzetiségre vonatkozó adatok gyűjtéséhez való visszatérés kérelme került előtérbe. „A statisztikusok szemszögéből ez a nemzetiségi adatok gyűjtésének két különböző koncepciója. Mindkettő helyes, és semmi sem akadályozza az adatok objektív kiértékelését” – mutatott rá Jasmína Stauder, a hivatal népszámlálásért felelős szóvivője.

A Szlovák Statisztikai Hivatal a második nemzetiségre vonatkozó „alkérdés” elhagyását indítványozta pénteken (január 29.), miután Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő múlt héten erre a lépésre szólított fel. Szerinte a nemzetiségre vonatkozó két kérdés elősegítené a kisebbségek tagjainak asszimilációját, az eredmények pedig torzulhatnak. Ezzel nem értenek egyet az SaS és a Za ľudí képviselői, valamint Andrea Bučková romaügyi kormánybiztos és Zuzana Kumanová, a kulturális minisztérium államtitkára sem.

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a hivatal eljárását célzatosnak és jogellenesnek tekinti. A nemzeti kisebbségekért és etnikai csoportokért felelős bizottság nevében felszólított a második nemzetiségre vonatkozó kérdés megtartására. A bizottság által hétfőn elfogadott tiltakozó dokumentumot Bukovszky a vezető állami tisztviselőknek és a statisztikai hivatalnak is elküldi. Ebben rámutatnak, hogy a második kérdésre vonatkozó határozatot a bizottság 32 tagja közül 23 megszavazta, kilencen tartózkodtak, és senki sem szavazott ellene. A 13 kisebbség közül 10 támogatta, három tartózkodott, ellene senki sem volt.

Bevezető

A Szlovák Statisztikai Hivatal azért bocsátotta tárcaközi egyeztetésre a népszámlálással kapcsolatos javaslatot, hogy teret engedjen mindkét félnek az eszmecserére. A javaslat értelmében kihúznák a népszámlálási ívekből a második nemzetiségre vonatkozó kérdést. Emiatt többen is bírálták a hivatalt.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment