Search by category:
Egyéb kategória

Az SaS elutasítja a népszámlálási ívek módosítását

Az SaS elutasítja a népszámlálási ívek módosítását
Hegedűs Norbert
2021. 02. 01., h – 17:13

2021. február 1., hétfő – 17:13
Ondrej Dostál

Friss ikon
Off

Törzs

„Abszurd, hogy a statisztikai hivatal engedett a politikai nyomásnak, mégpedig közvetlenül a népszámlálás megkezdése előtt. A második nemzetiség megadásának lehetősége a kettős identitású egyéneknek kedvez, olyanoknak, akik vegyes házasságban élnek, esetleg többnemzetiségűek voltak az őseik, vagy bármilyen egyéb oknál fogva több nemzetiséghez is kötődnek” – mutatott rá Ondrej Dostál (SaS) parlamenti képviselő.

Az SaS szerint a statisztikai hivatal nem indokolta meg kellőképpen a javaslatát. „Ráadásul gyorsított eljárásról van szó, ami szintén teljességgel indokolatlan. Elfogadhatatlan, hogy a statisztikai hivatal néhány nappal a népszámlálás megkezdése előtt álljon elő egy ilyen, a nemzeti kisebbségek képviselői által kezdeményezett javaslattal” – közölte Anna Zemanová, az SaS-frakció elnöke.

A Szlovák Statisztikai Hivatal a második nemzetiségre vonatkozó „alkérdés” elhagyását indítványozta, miután Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő múlt héten erre a lépésre szólított fel. Szerinte a nemzetiségre vonatkozó két kérdés elősegítené a kisebbségek tagjainak asszimilációját, az eredmények pedig torzulhatnak. Ezzel nem ért egyet sem az SaS, sem a Za ľudí. A hivatal lépését bírálta Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos is.

A 2021-es népszámlálás február 15-től március 31-ig tart.

Bevezető

Az SaS koalíciós párt határozottan elutasítja a Szlovák Statisztikai Hivatal javaslatát, melynek értelmében a népszámlálási ívekből kihúznák a második nemzetiség megadásának lehetőségét. Az SaS a lehetőség megtartását szorgalmazza. A kérdésről tárgyalni akarnak a koalíciós tanács hétfői ülésén is.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment