Search by category:
Egyéb kategória

Népszámlálás 2021 – Mi változik és mi nem?

Két hét múlva kezdődik az elektronikus népszámlálás. Ezt a statisztikai felmérést tízévenként ismétli meg a Statisztikai hivatal, hogy képet alkothasson az ország a lakosság összetételéről, vagyoni állapotáról és egy csomó olyan dologról, amiknek segítségével stratégiai döntéseket hozhatnak a kormányok.

10. kérdés Nemzetiség és a második nemzetiség

Idén a kérdéssorba bekerült annak a lehetősége, hogy a polgár két nemzetiséget is megjelölhessen a számlálóíven. Az online kérdőívben először a „Mi az ön nemzetisége?”, majd az „Egyéb nemzetiséghez tartozónak is vallja magát?” kérdés következne. Miután Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő felvetette, hogy ezt a második nemzetiségről szóló kérdést törölni kéne a számlálóívről, az Összefogás ezt támogatva nyílt levelet címzett a miniszterelnöknek. A levelet az MKP vezetői is aláírták. Gyakorlatilag ez a két párt beállt az OĽaNO képviselőjének indítványa mögé azzal érvelve, hogy nem egyértelmű a két nemzetiség későbbi értelmezése.

Miután valami miatt a Statisztikai Hivatal pénteken, valamivel este hét óra előtt kiadta azt az intézkedés-tervezetét, amellyel törölné a népszámlálásból a nemzetiségre vonatkozó második kérdést megmozdult a nem magyar nemzetiségek képviselete és petíciót indított azért, hogy a kérdés az eredeti formában maradjon a népszámlálási íven. Ez azért érdekes, mert a Statisztikai hivatal arra hivatkozott, hogy az ügyben egyeztetett a nemzetiségek képviselőivel.

Vasárnapra megmozdult a szlovákiai magyarság azon része is, amelyik nem feltétlenül ért egyet az Összefogás és az MKP politikusaival. Saját petíciót indítottak tömeges észrevételezési javaslatot beterjesztve, amiben arra kérik a törvényhozást, hogy a Statisztikai hivatal változtatása helyett úgy változtassa meg a népszámlálásról szóló rendeletet, hogy egyenértékűvé teszi a két nemzetiségre vonatkozó kérdésre adott választ. A petíciókat a Changenet oldalon lehet támogatni.

Zmenu navrhovanú Štatistickým úradom SR považujeme z odborného hľadiska za nedostatočne odôvodnenú, majúcu nepriaznivý dopad na národnostné menšiny žijúce na Slovensku. Zmenu považujeme aj za zmätočnú vzhľadom na skutočnosť, že by vstúpila do platnosti až v deň začatia samotného sčítania. Argumenty vzťahujúce sa na náročnosť interpretácie dát zo zisťovania ďalšej národnosti považujeme za účelové. Sčítací formulár sa pripravoval v komunikácii medzi rezortmi, po mesiacoch diskusií na viacerých relevantných odborných fórach vrátane Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny. Sme toho názoru, že navrhovaná zmena nie je podložená odbornými argumentmi a je výsledkom výhradne politického rozhodnutia, prijatého v rozpore s legislatívnymi pravidlami vlády.

Z uvedených dôvodov navrhujeme zachovanie súčasného znenia opatrenia Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 44/2020 Z. z. a ponechanie otázok vzťahujúcich sa na ďalšiu národnosť v sčítacom formulári. Zároveň navrhujeme doplniť interpretačnú formulu o rovnocennosti oboch národností, pokiaľ obyvateľ využije možnosť vyplniť údaj o ďalšej národnosti.

 

Népszámlálás 2021 – Mi változik és mi nem?” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment