Search by category:
Egyéb kategória

Téma a VASÁRNAPBAN: A vakcina fél siker, meg is kell győzni az embereket, hogy beadassák

Téma a VASÁRNAPBAN: A vakcina fél siker, meg is kell győzni az embereket, hogy beadassák
Récsei Noémi
2021. 02. 01., h – 09:12

2021. február 1., hétfő – 09:12
téma

Friss ikon
Off

Törzs

Hogy hogyan működik, miért hatásos és miért nem kell tartani a védőoltástól, arról a Mainzban élő fiatal kutatóorvossal beszélgettünk.

Röviddel azelőtt, hogy a vírus felütötte a fejét Kínában, még Debrecenben volt kardiológus. A kérdésre, hogy mi köze egy szívgyógyásznak a biotechnológiához, azt válaszolta, az elmúlt évtizedekben tapasztalható tudományos fejlődés, az új biotechnológiai módszerek és alkalmazások meg fogják változtatni a terápiás lehetőségeket a kardiológia területén is. Különösen ígéretes az mRNS, vagyis a hírvivő ribonukleinsav technológia. Azt akarta megérteni, tanulmányozni és megvizsgálni, hogy alkalmazható-e a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában. Rendkívüli lehetősége erre akkor nyílt, amikor 2019-ben Karikó Katalin meghívta őt a munkacsoportjába. Aztán kitört ez a világjárvány, és ők is minden erejüket az oltóanyag kifejlesztésére összpontosították.

A képen jobb oldalt, Karikó Katalinnal és Pardi Norberttel Berlinben 2019-ben.

Az, hogy a hírvivő RNS-t a szívizomzat regenerációjában, a szívelégtelenség kezelésében vagy a rák gyógyításában is alkalmazni lehessen, a közeljövő? Igaz, hogy a tudományban nem elég az isteni szikra, a körülmények összejátszása is kell ahhoz, hogy az ötletből valóság legyen? Hányan dolgoztak a vakcina kifejlesztésén? Laikusoknak hogyan lehetne elmagyarázni a hírvivő RNS működését? Mi történik a szervezetünkben a hírvivő RNS-sel? Mi az előnye az mRNS-vakcinának a vírusalapú vakcinákkal szemben? Akár életre szóló védettséget is jelenthet ez az oltás? Mivel érvelnek az oltásellenesek? Mivel cáfolja a vakcinaellenesek érveit? Miért mutálódik a vírus? Miért nem elég a természetes immunitás? Pontosan miből áll a háromfázisú vizsgálat, amit olyan gyakran emlegetnek?

Vrabec Mária interjújában ezekre a kérdésekre is választ kapnak a már megvásárolható Vasárnapban.

Bevezető

Szabó Gábor Tamás annak a csapatnak a tagja a német BioNTech biotechnológiai vállalatnál, amely kifejlesztette és a világon elsőként engedélyeztette a Covid–19 elleni vakcinát.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment