Search by category:
Egyéb kategória

A Felvidéki Magyar Amatőrcsillagászok felhívása

Az év elején létrehozták itt a Facebookon a Felvidéki Magyar Amatőrcsillagászok csoportot, amely a Covid korlátozások miatt első lépésben online formában működik. A csoport jelenleg már elérhető a Facebookon, Felvidéki Magyar Amatőrcsillagászok néven:

https://www.facebook.com/groups/felvidekimagyaramatorcsillagaszok/

A csoport feladatául tűzte ki, hogy felkeresi a felvidéki amatőrcsillagászokat, csillagászati szakkörök vezetőit és a csillagászat iránt érdeklődőket, hogy megismerjük egymást, tevékenységi és érdeklődési körünket, szakmai támogatást nyújtsunk a kezdőknek és haladóknak, értesítsük tagjainkat az érdekes csillagászati jelenségekről, az észlelési módszerekről, a legújabb csillagászati felfedezésekről, de a csillagászati találkozókról és előadásokról is. Kapcsolatot tartunk a felvidéki és magyarországi csillagdákkal, planetáriumokkal és szervezetekkel. A csoport tagjai amatőrcsillagászok, de vannak közöttünk hivatásos csillagászok, csillagászati intézetek dolgozói és pedagógusok is. Facebook csoportunkban szívesen látjuk úgy az abszolút kezdők, mint a haladók írásait, fotóit, beszámolóit, klubok, szakkörök és más csoportok jelentkezését.

A csillagászat egy rendkívül dinamikusan fejlődő tudomány, óriási lehetőségeket tartogat a fiatalok számára. Egyre több szakképzett csillagászra és űrkutatási szakemberre lesz szükség a jövőben. A hivatásos csillagászok közül sokan a csillagászati szakkörökben sajátították el a csillagászat alapjait. Ne hagyjuk elveszni tehetséges diákjainkat, és adjunk nekik lehetőséget fejleszteni tudásukat ezen a téren is!

Amatőrcsillagászok Felkérnénk az említett pedagógusok segítségét, ha érdekli őket a csillagászat és a diákok részéről is van érdeklődés, ne habozzanak csillagászati szakkört alapítani, illetve működtetni, a csoport aktív tagjai módszertani segítséget nyújthatnak. Az alapításhoz és vezetéshez nyújtott gyakorlati tanácsokon kívül, előadásokkal és távcsöves bemutatókkal segíthetik a szakkörök munkáját.

Segítséget, tanácsot tudunk nyújtani csillagászati szakirodalom, atlaszok, távcsőépítés, távcsőbeszerzés, különböző segédeszközök készítéséhez. A jelenlegi korlátozások feloldása után lehetőség nyílik találkozók szervezésére, illetve nyilvános bemutatókra – nappali, vagy éjszakai észlelésre – a sárréti Bödők Zsigmond Csillagdában http://observatory.sk/.

Dolgozunk egy magyar nyelvű videósorozat készítésén a Naprendszerről, valamint igény esetén más csillagászattal kapcsolatos témakörben. Segíthetünk a csillagászati témájú vetélkedők, versenyek kiválasztásában, valamint a felkészítéshez szükséges tanácsokkal, tapasztalatokkal, ami hozzájárulhat a sikeres szerepléshez, növelve ezzel iskolájuk hírnevét is.

Szíves segítségüket a Felvidéki Magyar Amatőrcsillagászok csoport nevében előre is köszönjük, abban a reményben, hogy az információcserével, a közös munkával nem csak egy csodálatos tudományág népszerűsítését segíthetjük, hanem részt vehetünk az ifjú generáció nevelésében, a világról alkotott képük alakításában.
Molnár Iván
Pálinkás Libor
Csörgei Tibor
Heller László
Ügyintéző:
Molnár Iván
925 85 Neded č.d. 303
Tel. 0944 285 445
E-mail cím: info.famcsill@observatory.sk

A Felvidéki Magyar Amatőrcsillagászok felhívása” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment