Search by category:
Egyéb kategória

Egy hacker akarta megmérgezni amerika egyik városának vízkészletét

Egy hacker akarta megmérgezni amerika egyik városának vízkészletét
Macsicza Mark
2021. 02. 09., k – 15:02

2021. február 9., kedd – 19:55

Friss ikon
Off

Törzs

A hacker lassan és folyamatosan emelte a nátrium-hidroxid (marónátron) szintjét Oldsmar város vízerőművében, de egy munkás észrevette ezt és megfordította a folyamatot.

A lúg kis mennyiségben arra szolgál, hogy a sav szintjét csökkentse, de nagy mennyiségben komoly problémákat okozhat a vízben.

Oldsmar város polgármestere Eric Seidel így nyilatkozott: „Egy rosszakaró munkálkodott ott.“

Egyelőre nem tartóztattak le senkit és még azt sem tudni, hogy a támadást Amerikából vagy külföldről vezérelték. A vízerőmű számítástechnikai rendszerét pénteken törték fel.

Az erőmű munkása látta, hogy valaki belépést kísérelt végrehajtani a vízerőmű rendszerébe, de azt hitte a főnöke volt az. Azonban egy másik belépési kísérletet hajtottak végre kora délután és ezúttal a hackernek sikerült bejutnia. A vízerőmű központi rendszerben megváltoztatta a nátrium-hidroxid szintjét 100 egység per millióról, 11,100 egység per millióra. A rendszergazda észrevette és azonnal visszaállította az egységszintet a normálra.

A nátrium-hidroxid fontos anyagnak számít a víztisztításban. Nagy mennyiségban azonban bőr- és szemirritációt, illetve időszakos hajhullást okoz. Lenyelése károsíthatja a szájat, torkot és a gyomrot, valamint hányingert, hányást és hasmenést okoz.

A megyei rendőrfőnök Bob Gualtieri így nyilatkozott: „Nem vagyok kémikus. De annyi bizonyos, hogy ha ekkora mennyiség került volna az ivóvízbe, akkor nagyon súlyos helyzettel kellett volna szembenéznünk.“

Az oldsmari vízerőmű különféle vállalkozást és közel 15,000 lakost lát el ivóvízzel.

Joe Tidy analitikus szerint rémisztő lehetett a munkásnak azt látni, hogy a kurzora a képernyőn magától mozog és a rendszerbe táplált adatokat valaki megváltoztatja azért, hogy megmérgezze a város ivóvizét.

Talán még ennél is rémisztőbb, hogy ez nem az első ilyen eset. Verzionból 2016-ban egy hasonló támadást vettek nyilvántartásba. 2020-ban pedig számos sikertelen hacker kísérletet hajtottak végre az izraeli ivóvízkészletek ellen.

Különféle erőművek számítástechnikai rendszerét vizsgálták meg az eset után. Kiderült, soknak gyenge a védelmi rendszere és így a heckereknek könnyű dolga van feltörni azt.

A polgármester nyilvános beszédében kiemelte: fontos megjegyeznünk, hogy számos rosszakaró létezik és hasonló esetek bárhol megtörténhetnek.

(bl,msn)

Bevezető
Florida |

Veszélyes kémiai anyagot akart juttatni Florida állam egyik városának ivóvízkészletébe az a számítógépes hacker, akinek sikerült feltörnie a vízerőmű  rendszerét.

Címkék

Település / hely
Florida

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment