Search by category:
Egyéb kategória

Csehország csak az EU jóváhagyása után fogja használni az orosz vakcinát

Csehország csak az EU jóváhagyása után fogja használni az orosz vakcinát
Mészáros Richárd
2021. 02. 10., sze – 13:08

2021. február 10., szerda – 14:00
koronavírus-vakcina orosz

Friss ikon
Off

Törzs

Néhányórás belgrádi látogatása során a cseh miniszterelnök és a kíséretében lévő egészségügyi szakemberek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos problémák, elsősorban az oltási kampány szerbiai tapasztalatai iránt kívánnak érdeklődni. 

A cseh kormányfő a budapesti útját követően újságíróknak azt mondta: Prága nem zárja ki, hogy az oltóanyagok beszerzésében maga is követné a magyarországi modellt.

Kijelentését szerdán újságírói kérdésre válaszolva úgy pontosította, hogy Csehország szívesen beszerezne bizonyos mennyiséget az illetékes uniós szervek által még nem jóváhagyott vakcinákból, tehát a Szputnyik V-ből is, de az oltást csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása után kezdené el.

„Nem mérlegeljük, hogy elkezdenénk-e az oltást” – szögezte le Babiš. Szerinte arról van szó, hogyha Csehországnak sikerülne beszereznie bizonyos mennyiséget a még nem jóváhagyott vakcinákból, akkor a döntés meghozatalakor előnyre tenne szert, időt nyerne másokkal szemben. Babiš emlékeztetett: korábban az AstraZeneca-vakcinából is szeretett volna venni bizonyos mennyiséget, még az uniós jóváhagyás előtt, de akkor nem járt sikerrel.

„Amíg én vagyok az egészségügyi miniszter, addig az EU-ban még jóvá nem hagyott vakcinával nem fogunk oltani Csehországban” – erősítette meg Babiš kijelentését Jan Blatný tárcavezető.

A cseh kormányfő jelenleg azt tartja a legfontosabbnak, hogy mihamarabb befejezzék a nyolcvan éven felettiek oltását az idősotthonokban és a szociális intézetekben. „Javasolni fogom, hogy márciustól kezdve a hatvan éven felüli polgárok is regisztrálhassák magukat az oltásra” – ismételte meg korábbi bejelentését Babiš.     

Csehországban eddig majdnem négyszázezer embert oltottak be, többnyire Pfizer/BioNTech-vakcinával. Mintegy százezren már a vakcina második adagját is megkapták.

Bevezető

Csehország nem számol azzal, hogy az európai uniós szervek jóváhagyása nélkül használná a koronavírus elleni orosz vakcinát – jelentette ki Andrej Babiš cseh kormányfő szerdán délelőtt a prágai repülőtéren, mielőtt elindult Belgrádba.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment