Search by category:
Egyéb kategória

Segélykiáltás az érsekújvári parkerdőben

Segélykiáltás az érsekújvári parkerdőben
Száz Ildikó
2021. 02. 10., sze – 11:20

2021. február 10., szerda – 17:00
Érsekújvár

Friss ikon
Off

Törzs

Akadtak lakosok, akik lefotózták, és közzétették a közösségi oldalukon a feliratot, mert úgy értelmezték, hogy a jelenlegi válságos helyzetnek szólhat az üzenet. Meliš György érsekújvári születésű professzor, szobrászművész tanítványai a nyári szobrászati szimpóziumon emlékeztek meg mesterükről a Lég(Új)Vár programsorozat keretében.

Érsekújvár

A szabad szobrászat képviselője elsősorban monumentális műveivel, rajzaival és grafikáival vált ismertté. Magda Klobučníková, a Zmeták Ernő Galéria korábbi igazgatója, a szimpózium szervezője ilyen módon kívánta közelebb hozni, elérhetővé tenni a mester tanítványainak az alkotásait a közönség számára. A vírushelyzetben azonban nem sok csodálója lehetett az alkotásoknak, holott az egykori tanítványok Jozef Kliský, Rastislav Biarinec és Ľubomír Purdeš művei egyfajta folytatásai Meliš György tevékenységének. A szobrászok a mester Idea és Help ciklusára utaltak. Amikor Meliš György tiltólistára került és nem rendezhetett kiállításokat, halotti maszkot készített azzal az egyértelmű üzenettel, hogy a társadalom számára már halott. Hol nyíltan, hol latens módon fogalmazta meg az érzéseit, emiatt gyakoriak az idea és a help szavak az alkotásaiban. Jozef Kliský halotti maszkokat helyezett fel a fa oszlopokra, melyek az idea szót ábrázolják. Meliš György annak idején a help-ciklusban a pusztuló természettel, az ökológiával kapcsolatos aggodalmait, félelmeit fogalmazta meg. Mintha idegen civilizációknak kívánt volna üzenni ezzel a segélykéréssel. Később kifejezte abbéli aggodalmát, nem lesznek-e néhány év múlva idejét múltak az alkotásai.

Érsekújvár

Érsekújvárban épp az ellenkezője történt, azok a járókelők, akik a kijárási tilalom idején tesztelésre mennek, vagy nagy nehézségek árán intézik ügyes-bajos dolgaikat a korlátozott ügyfélszolgálattal működő hivatalokban, nagyon is időszerűnek tartják a HELP segélykérést ábrázoló alkotást.

Bevezető
Érsekújvár |

HELP feliratú, fából ácsolt, betonrétegekbe öntött felirat díszíti a város központjához közeli parkot. A koronavírus-járvány idején újfajta értelmet kapott ez a szabadtéri alkotás.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment