Search by category:
Egyéb kategória

Ami immunrendszerünket gyengíti…

Ami immunrendszerünket gyengíti…
Hegedűs Norbert
2021. 02. 15., h – 08:38

2021. február 20., szombat – 17:09
immunrendszer

Friss ikon
Off

Törzs

A rendszeres kézmosás, az elegendő alvás, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás az, amivel a vírusok és más kórokozók ellen védekezhetünk. Gyakran nem is tudatosítjuk, hogy ezenkívül még mi minden befolyásolhatja szervezetünk védekezőképességét. A szabadidő észszerűtlen eltöltéséért, a stresszért, a kevés folyadékbevitelért, a dohányzásért vagy a túlzott alkoholfogyasztásért nagy árat fizethetünk. Íme legártalmasabb szokásaink:

Étkezés, ami inkább árt, mint használ

Az általános egészségi állapot szorosan összefügg azzal, hogy milyen változatosan táplálkozunk. Ha étrendünkben a főszerep az édes ételeké és a zsíroké, ne számítsunk arra, hogy erős lesz immunrendszerünk. A szervezetnek vitaminokra és más olyan tápanyagokra van szüksége, amelyek segítenek elkerülni a fertőzéseket. Vitamintabletták helyett inkább a friss zöldséget és gyümölcsöt helyezze előtérbe.

A kevés mozgás legyengít

A hosszú ülés és a mozgáshiányos életmód is befolyásolhatja szervezetünk védekezőképességét, a betegségek elleni harcát. Korra, nemre és más káros szenvedélyre való tekintet nélkül, mint amilyen a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a hosszú ülés és a korai halál nagyobb kockázata szorosan összefügg. A mozgáshiány hatására az immunrendszer gyengül, gyulladások és krónikus betegségek alakulhatnak ki. Sokat tehetünk immunrendszerünkért, ha naponta legalább 30 percig tornázunk.

Alvás nélkül nem megy

A test az alvás- és pihenéshiányra is reagál, akárcsak a stresszre. Amikor alszunk, szervezetünket segítjük abban, hogy legyőzze a testi, a lelki és érzelmi stresszt. Tehát ha nem alszunk eleget, állandó stresszben vagyunk, aminek természetesen immunrendszerünk látja kárát.

Ha túl sok koffeint fogyasztunk

A kávé és a tea egészséges, mert sok gyulladáscsökkentő antioxidánst tartalmaz. A túl sok koffein azonban megzavarhatja az alvást és gyengítheti az immunrendszert.

Ha tenni akar valamit szervezete védekezőképességének erősítéséért, csökkentse a cukor vagy a mesterséges édesítőszert tartalmazó koffeines italok fogyasztását, mint amilyenek az energiaitalok. Ha nem tud lemondani a kávéról és a teáról, lehetőleg 6 órával a lefekvés előtt már ne igyon se kávét, se teát, mert előfordulhat, hogy nem fog tudni elaludni.

Nikotin, az örök ellenség

A dohányzás nemcsak a tüdőt és a májat károsítja. Azt is tudjuk, hogy gyengíti az immunrendszert. Emeli a kortizolszintet, ugyanakkor csökkenti a B-limfociták képződését, és gyengíti a T-limfociták reakcióját az antigénekre.

Esetleg egy pohárral

Időnként egy pohár bor elfogyasztása segíthet abban, hogy egészségben éljük túl a koronavírus-járványt.

Ám ne feledjük, hogy akár a rövid ideig tartó mértéktelen alkoholfogyasztás érezhetően gyengítheti az immunrendszert.

Igyunk többet, de vizet!

Sok a teendője, és megfeledkezik a rendszeres táplálkozásról és folyadékpótlásról? Ha tudja, hogy ön is „ebben a cipőben jár”, van egy tippünk, amivel változtathat a helyzeten: Töltsön meg egy flakont vízzel, és tegye az asztalra. Bármennyi munkája van, ha rávetődik a tekintete, biztosan eszébe jut, hogy innia kell. Tartsa szem előtt, hogy a víz segít „kimosni” a szervezetből a salakanyagokat, amelyek nélkül az immunrendszer jobban el tudja kerülni vagy le tudja győzni a fertőzést.

Rossz higiénia

Egészségünk a mi kezünkben van, amit ebben az esetben szó szerint kell érteni. Bár természetesnek kellene lennie, időnként mindenki megfeledkezik róla. Vajon hányszor felejtett el kezet mosni, mielőtt asztalhoz ült? Ez a látszólag ártalmatlan rossz szokás nagymértékben rontja immunrendszerünk erőnlétét.

Bevezető

Mindennapi rossz szokásaink és életmódunk negatívan hat immunrendszerünkre, ami most, a koronavírus-járvány idején különösen fontos, hogy erős legyen, hogy ellenálljon a kórokozóknak. Összeállításunkban az ellenálló képességünket leginkább gyengítő dolgokat gyűjtöttük össze.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment