Search by category:
Egyéb kategória

Korai szűréssel több rákfajtát elkerülhetünk

Korai szűréssel több rákfajtát elkerülhetünk
Hegedűs Norbert
2021. 02. 15., h – 08:43

2021. február 22., hétfő – 08:00
rák illusztráció

Friss ikon
Off

Törzs

Minden évben világszerte megemlékeznek a rákellenes világnapról, aminek idén a korai felismerés és az egészséges életmód volt a fő témája. Szlovákiában évente több mint 30 000 új daganatos betegséget diagnosztizálnak. Az egészségügyi információk nemzeti központja szerint 2019-ben a második leggyakoribb halálok volt a rák – 13 500-an haltak meg ebben a betegségben. 2010 óta folyamatosan emelkedik a rákban elhunytak száma. Mindkét nemnél többségében emésztőszervi betegségek okozták. A férfiaknál a légzőszervi és mellkasi szervi, nemi szervi és a vizeletkiválasztó szervi, a nőknél a mellrák, a női nemi szervek, a légzőszervek és a mellkasi szervi rák vezet.
Vannak olyan daganatos betegségek, amelyeket korai, tünetmentes stádiumban fel lehet ismerni. Ilyenkor nagy az esély a teljes gyógyulásra. A szűrővizsgálat egyértelműen ajánlott a vastag- és végbél-, a méhnyak- és a mellrák esetében.

A mostani világjárvány a daganatos betegek szempontjából rendkívül nehéz és kockázatos időszak. A betegeknek és hozzátartozóiknak van egy lehetőségük: felhívhatják a Rákellenes Liga ingyenes onkotanácsadóját vagy az onkopszichológusok ingyenes hálózatát. A 0800 11 88 11-es telefonszámon vagy a poradna@lpr.sk címen tapasztalt orvosoktól, pszichológusoktól, táplálkozási szakemberektől és jogászoktól kérhetnek választ kérdéseikre.

Fontos, hogy tudjuk: korai felismeréssel, az egészséges életmóddal hogyan lehet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A daganatos betegség 80-90 százalékának oka az életmódban keresendő, 5-10% a környezetben, 1-5%-ban pedig az örökletes hajlamban. Megelőzéssel ennek 90 százalékát elkerülhetjük. Jó, ha életünk végéig szem előtt tartjuk:

  • Ne dohányozzunk, a nikotint semmilyen formában ne használjuk.
  • Támogassuk a dohányzást visszaszorító intézkedéseket.
  • Testsúlyunkat tartsuk egészséges keretek között.
  • Naponta mozogjunk, korlátozzuk az üléssel töltött időt.
  • Étkezzünk egészségesen: fogyasszunk teljes kiőrlésű élelmiszereket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt; korlátozzuk a magas kalóriaértékű, cukor- és zsírtartalmú ételek fogyasztását. Kerüljük a húsételeket, korlátozzuk a vörös hús és a magas sótartalmú ételek fogyasztását.
  • Korlátozzuk az alkoholfogyasztást. A rákmegelőzés érdekében jobb kerülni az alkoholt.
  • Kerüljük a túlzott napozást – ez főleg a gyerekekre vonatkozik. Védjük magunkat a napsugártól, ne menjünk szoláriumba.
  • Nőknek: A szoptatás csökkenti a rák kialakulásának esélyét az anyánál. A szubsztitúciós hormonterápia növeli bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét.
  • Oltassuk be gyerekeinket a B típusú májgyulladás és az emberi papillomavírus ellen.
  • Vegyünk részt a vastagbél-, a mell- és a méhnyakrák elleni szűrőprogramban.

(lpr-ki)

Bevezető

Az elmúlt hónapok negatív hőse a koronavírus, s mintha megfeledkeztünk volna az egyre szaporodó daganatos betegségekről. Pedig nem lett belőlük kevesebb, sőt… Mivel a beteg későn jut el a vizsgálatra, nemegyszer előfordul, hogy már nem lehet rajta segíteni.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Read More

Post Comment