Search by category:
Egyéb kategória

Kevesebb teszt, kevesebb fertőzött a csallóközi városokban

Kevesebb teszt, kevesebb fertőzött a csallóközi városokban
Hegedűs Norbert
2021. 02. 15., h – 13:24

2021. február 15., hétfő – 13:39
országos tesztelés

Friss ikon
Off

Törzs

A covid-automata szerint továbbra is kritikus a helyzet a régióban, nem enyhítettek a fekete besoroláson. A járvány kitörése óta 7 260 pozitív PCR-tesztet végeztek el a járásban, az antigén-tesztekkel minden hétvégén több tucat fertőzöttet szűrnek ki. Ahogy nő az országos tesztelés fordulóinak száma, úgy csökken az önkormányzatok által előkészített mintavételi helyek, és a tesztelésen részt vevő lakosok aránya. Az állandó, magán mintavételi helyek száma azonban folyamatosan bővül, így ezzel is magyarázható, hogy miért csökken az érdeklődés a hétvégi tesztelés iránt. Ha a járásbeli városok eredményeit nézzük, akkor épp 1 százalék alatt maradt a fertőzöttségi ráta. A négy város, Dunaszerdahely, Somorja, Bős és Nagymegyer önkormányzata által felállított mintavételi helyeken 14 303 tesztből 138 volt pozitív.

A Dunaszerdahelyen elvégzett 6 353 mintavétel 1,1 százaléka mutatott pozitív eredményt, hetven lakosnál bizonyosodott be a fertőzés. Az egy héttel korábbihoz képest közel 0,2, a januári eredményhez viszonyítva majdnem 1,7 százalékos a csökkenés a járási székhelyen. Dunaszerdahelyen ismét hat mintavételi pontot nyitottak meg a hétvégén, Somorján viszont már csak hármat üzemeltetett az önkormányzat. Somorján 2 971 mintából 24, a tesztek 0,8 százaléka mutatta ki a fertőzést. A több mint 13 ezer lakosú felső-csallóközi városban az előző héten még 1 400-zal több mintát értékeltek ki az önkormányzat által működtetett mintavételi helyeken, azóta ugyanis új magántesztállomások is nyíltak. Érdekesség, hogy Bősön mintegy háromszázzal több tesztet végeztek el a hétvégén, pedig a városnak feleannyi lakosa sincs, mint Somorjának. Az elvégzett tesztekből 22, vagyis 0,67 százalék volt pozitív, egy hét alatt sikerült majdnem a felére csökkenteni a fertőzöttségi arányt a városban.

Nagymegyeren 1,28 százalékot mutatott a szombati átlag, az eredmény alapján még mindig itt a legnagyobb a kiszűrt koronavírusos lakosok aránya a járásban. Az önkormányzat hétköznap is üzemeltet egy tesztpontot, az elmúlt tíz nap átlaga sokkal riasztóbb képet mutat: február 3. és 13. között 320 teszt volt pozitív, az elvégzett mintavételek 3,75 százaléka.

Bevezető
Dunaszerdahely/Somorja/Bős/Nagymegyer |

Kevesebb tesztet végeztek el, és kevesebb fertőzöttet találtak a hétvégén a Dunaszerdahelyi járás városaiban. A járásban új tesztelőpontok is nyíltak, és tovább csökkent a fertőzöttek aránya.

Település / hely
Dunaszerdahely/Somorja/Bős/Nagymegyer

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment