Search by category:
Egyéb kategória

A munkáltatók az orosz vakcina megvásárlására szólították fel a kormányt

A munkáltatók az orosz vakcina megvásárlására szólították fel a kormányt
Hegedűs Norbert
2021. 02. 19., p – 15:05

2021. február 19., péntek – 16:00
Szputnyik vakcina

Friss ikon
Off

Törzs

„A lockdown hosszú távon fenntarthatatlan, a bezárt szolgáltatóegységek pedig minden nappal több és több kárt okoznak a munkáltatóknak, az alkalmazottaknak és az államnak” – jelentette ki Rastislav Machunka, az AZZZ alelnöke. Hozzátette: a munkáltatók az alkalmazottak rendszeres tesztelése helyett inkább a vakcinázásba invesztálnának. Úgy véli, jelenleg ez az egyetlen út a gazdaság megnyitásához, az óvintézkedések feloldásához és a normális élethez is csak így térhetünk vissza.

A szövetség felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió szerveinek nem sikerült biztosítani a tagállamok számára a kellő mennyiségű vakcinát, Szlovákia pedig a súlyos járványhelyzet miatt nem várhatja meg, hogyan döntenek. „Szlovákiának van elég szakértője, akik képesek megítélni, hogy az orosz vakcina kellően biztonságos és hatékony-e. A Szputnyik V védőoltást több orvos és a szakmai közösség is elismeri, a tanulmányok szerint az oltóanyag rendkívül eredményes” – tette hozzá az alelnök.

Az AZZZ arra kéri a kormányt, hogy a gazdasági és szociális tanács hétfői ülésének programpontjai közé vegyék fel a Szputnyik V vakcina engedélyezésének és beszerzésének ügyét is.

Remišová a csütörtöki kormányülés után kijelentette: nem az a fontos, hogy hol állították elő az adott vakcinát, hanem hogy engedélyezte-e azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Hozzátette: az egészségügy-miniszter adhatna a vakcinára különleges kivételt, viszont ebben az esetben nem bújhatna egy kollektív kormányhatározat mögé. A kormány csütörtökön nem hagyta jóvá az orosz vakcina beszerzéséről szóló határozatot, mivel a Za ľudí párt megvétózta azt.

Bevezető

A munkáltatók szlovákiai szövetsége (AZZZ SZK) felszólította a kormányt, hogy szerezze be az orosz Szputnyik V vakcinát, Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettest pedig arra kéri, hogy vonja vissza a politikai vétót. A TASR hírügynökséget Adriana Tantošová, a szövetség munkatársa tájékoztatta pénteken.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment