Search by category:
Egyéb kategória

Ausztráliát követi Kanada – a Facebook fizessen a sajtóból átvett hírekért

Ausztráliát követi Kanada – a Facebook fizessen a sajtóból átvett hírekért
Balázs Lilla
2021. 02. 19., p – 09:58

2021. február 19., péntek – 10:51
techcégek adója

Friss ikon
Off

Törzs

Ausztrália példáját követné Kanada, annak ellenére, hogy a Facebook Ausztráliában betiltotta a hírek megosztását és globálisan leállította az ausztrál sajtótermékek anyagainak megosztását. Érinti ez a hivatalos, járvánnyal kapcsolatos tájákoztató oldalakat, a jótékonysági szervezeteket, szakszervezeteket és a politikusok oldalait is.

Kanadában a médiacégek tavaly jelezték, hogy 3100-ból 700 állás szűnhet meg a nyomtatott sajtóban. Az még nem dőlt el, hogy a kanadaiak az ausztrál vagy a francia modellt követik-e majd. Az utóbbi arra kötelezi a techcégeket, hogy kössön megállapodást a kompenzációt igénylő sajtóval. A kanadai minisztert érdekli, hogy a Facebook Németországgal és Franciaországgal is megszakítja-e a kapcsolatot.

Az utóbbi években a Google világszerte 500 médiacéggel kötött megállapodást: összesen közel egymilliárd eurónak megfelelő dollár értékben. Jelenleg Kanadában is tárgyalásokat folytatnak.

A kanadai miniszter szerint hamarosan 10-15 országban fogadnak majd el hasonló szabályokat a techcégekkel kapcsolatosan.

(bl, 444)

Bevezető

Kanada is előírná a közösségi oldalaknak, hogy fizessenek a felületeiken megjelenő, médiából átvett hírekért.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment