Search by category:
Egyéb kategória

Az egyik vakcinagyártó cég 54 eurót kért az amúgy 15 eurós oltóanyagért

Az egyik vakcinagyártó cég 54 eurót kért az amúgy 15 eurós oltóanyagért
Balázs Lilla
2021. 02. 19., p – 15:11

2021. február 19., péntek – 15:30
koronavírus-vakcina

Friss ikon
Off

Törzs

Európai Bizottság akkoriban egy titkos ajánlatot kapott, amelyben egy terv szerepelt: 27 európai ország vásároljon 500 milladag oltóanyagot, 27 miliárd eurórét, azaz közel 54 euróért darabjával. – adta hírül a Süddeutsche Zeitung.

A vállalat ezt azzal magyarázta, hogy a koronavírus hatalmas anyagi kiesést okozott nekik. Ebben a szellemben határozták meg tehát a termék árát is. Az ár nem az oltóanyag kutatását és fejlesztését fedezi, hanem a gazdasági válság okozta hiányokat pótolja a cégben.

A Pfizer/BioNTech állítása szerint, árajánlatuk fedezi azt a kiesést, amelyet azok az árengedmények okoznak, amelyet néhány fejlődő országnak fel kell, hogy kínáljanak.

Az 54 euróért kínált Pfizer/BioNTech így 20-szor drágább, mint az AstraZeneca/Oxford vakcinája.

Nem tartom ésszerűnek ezt az árajánlatot, ugyanis csak tiszta nyereséget látok benne, ami a jelenlegi helyzetben nem sportszerű.“ nyilatkozta Wolf Dieter Ludwig, a Németországi Orvosi Kamara vezető gyógyszerésze.

A magas árral kapcsolatos többletinformációval sem az illetékes cégek, sem az Európai Bizottság nem óhajtott nyilatkozni.

Az Európai Únió novemberben zárta le a tárgyalást a vakcinavásárlással kapcsolatosan, amelyben egyes hírforrások szerint egy adag oltóanyag ára 12 és 15,50 euró között mozog.

(bl, tvnoviny)

Bevezető

Tavaly nyáron a Pfizer és BioNTech 54 euróért kínálta oltóanyagát az Európai Bizottságnak.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment