Search by category:
Egyéb kategória

Szociális és bérlakások építését ösztönző intézkedések

Szociális és bérlakások építését ösztönző intézkedések
Mészáros Richárd
2021. 02. 20., szo – 14:22

2021. február 20., szombat – 18:30
Szociális és bérlakások építését ösztönző intézkedések

Friss ikon
Off

Törzs

Idén januártól a városok és falvak számára fontos változás a bérlakások építésével kapcsolatos ún. dotációs sávok átalakítása, ami magasabb állami támogatást eredményezhet. „Feltehetően a községek nagyobb érdeklődést mutatnak majd a szociális lakások építése iránt, amelyekből Szlovákiában hiány mutatkozik” – mondta Katarína Bruncková, a közlekedési minisztérium államtitkára.

Változások januártól

Fontos változás, hogy a községek a támogatott községi bérlakások 20%- át jól képzett szakembereknek is nyújthatják, és ennek a feltételeit az adott község lakosainak a szükségletei szerint határozhatják meg. Módosultak a bérlakások, az azzal összefüggő műszaki felszerelés és a telkek beszerzésére nyújtott hitelek feltételei, éspedig a követkőképpen: megemelték a telkekre vonatkozó értékhatárokat, valamint megduplázódott a különböző műszaki segítség biztosítását célzó kölcsönök célösszege. Ez az intézkedés azt a célt szolgálja, hogy a hitelből fedezhetők legyenek a községi bérlakások építési költségei. További fontos változás, hogy mostantól jelentősebb mértékben támogatják a szociális intézmények felújítását és építését. E célból az idén 70%-kal több kölcsönt lehet felvenni. Ráadásul, 2021 januárjától nem feltétel, hogy a támogatásért folyamodó cégnek vagy vállalkozónak minimum 5 éve kell már léteznie. A jelenlegi szabályok értelmében az igénylő olyan községben hozhat létre bérlakásokat, amelyik lakosainak a száma meghaladja a 2000-et, és ahol az igénylő vállalkozónak legalább 200 alkalmazottat foglalkoztató üzeme van.

Szociális intézmények

Szociális intézmény építésekor a költségek 100%-át lehet előnyös állami hitelből fedezni, miközben legfeljebb 1200 eurót hagyhatnak jóvá négyzetméterenként. Felújítás esetén 1 négyzetméterre legfeljebb 200 euró, korszerűsítéskor pedig 1 négyzetméterre legtöbb 800 euró igényelhető. A kölcsön futamideje 40–20 év lehet. A kamat 0,5%, ha szociális intézmény építéséről és felújításáról van szó, telekvásárlás és műszaki felszerelés biztosítás céljából jóváhagyott hitel esetében pedig a kamatláb 1%.

Bérleti díj

A bérlakásoknál fontos szempont, hogy egy lakás területe nem lépheti túl a 60 négyzetmétert. Ha a bérlakások építését csak részben finanszírozzák az Állami Lakásfejlesztési Alaptól igényelt kölcsönből, akkor a lehetséges bérlőktől legfeljebb a létminimum 3- szorosának megfelelő bérleti díjat követelhetnek. Ha a költségeket teljes mértékben az Állami Lakásfejlesztési Alaptól kapott kölcsönből fedezik, akik a bérleti díj akár a létminimum négyszerese is lehet. Ha a bérlakásokat nem a község, hanem valamilyen vállalkozó építi, az a létminimum ötszörösének megfelelő bérleti díjat is szabhat. A hitelt igénylő kérvényeket augusztus 31-éig lehet benyújtani az ingatlan előfordulási helye szerint illetékes járási székhely városi hivatalában.

(sza)

Bevezető

A tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítás fellendítheti a bérlakások és a szociális lakások építését, ráadásul bővült azon természetes személyek köre, akiknek kiutalhatnak szociális lakást.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment