Search by category:
Egyéb kategória

A gyerekek beoltása kulcsfontosságú lehet – állítják a brit szakértők

A gyerekek beoltása kulcsfontosságú lehet a járvány visszaszorítása szempontjából – állítják a szakértők, akik elkezdték a COVID-19-vakcinák klinikai vizsgálatát a fiatalok körében. gyermekek beoltásaBrit szakértőkre hivatkozva közölt cikket a The Guardian, a lap azt írja, a tudósok szerint addig jelent a COVID-19 terjedése jelentős kockázatot, amíg az összes korosztályt be nem oltják. 

Az eddigi ismeretek szerint a COVID-19 a fiataloknál jelentősen enyhébb tüneteket okoz és a halálozási kockázat is alacsony. Bizonyítékok vannak arra is, hogy a gyerekek kevésbé hajlamosak elkapni a fertőzést. Ami nem tisztázott, az a Royal College of Paediatrics and Child Health szerint a gyerekek szerepe az átvitel során.

Amíg mindenki – a gyerekeket is beleértve – nem lesz beoltva, addig továbbra is fennáll a vírus „jelentős újjáéledési kockázata” – mondta John Edmunds, a brit kormány vészhelyzetekkel foglalkozó tudományos tanácsadó csoportjának (Sage) tagja.

A vírus minden korosztályban okozhat tünetmentes fertőzéseket is, így bizonyos értelemben az immunizált gyerekek védenék az időseket – tette hozzá Stanley Plotkin, aki feltalálta a rubeola-oltást, és részt vett a rotavírus elleni vakcina, és más oltóanyagok kifejlesztésében.

Az Astra/Zenecán kívül más vakcinagyártók is megkezdték – vagy a tervek szerint még ebben az évben megkezdik – serdülőket és kisgyerekeket vizsgáló kutatásaikat. A Pfizer/BioNTech arra számít, hogy az elkövetkező hónapokban már megoszthatja a 12–15 éves gyerekek vizsgálatának adatait, és megfelelő időben megkezdheti az 5 és 11 éves gyerekek oltásának vizsgálatát.

Módosított készítmény vagy más oltási rend

A kutatók arra számítanak, hogy a serdülőkkel ellentétben, akiknek a felnőttekhez hasonló immunválaszuk van, a 12 évesnél fiatalabbaknak potenciálisan módosított készítményre vagy más oltási rendre lesz szükségük.

gyermekek beoltásaArról, hogy az oltások mennyire biztonságosak és hatékonyak a fiatalabb korosztályok körében, nyárra lesznek vizsgálati eredmények. A súlyos betegség és a „Long Covid” ritka eseteinek megelőzésén kívül a gyerekek oltása mellett szól az az érv is, hogy az oltóanyagok képesek lehetnek megakadályozni a vírusmutációk terjedését.

Ha bebizonyosodik, hogy az oltás képes csökkenteni a mutánsok terjedését is, akkor, feltételezve, hogy még idén az összes felnőttet beoltják, a betegség terjedéséért leginkább a fiatal korosztály lesz felelős – emelte ki Dr. Rinn Song, az Oxford Vaccine Group gyermekorvos kutatója.

Paul Heath, a londoni St George’s egyetem gyermekgyógyászati ​​fertőző betegségek professzora és a Novavax Covid-19 vakcinakísérletek brit karának vezető kutatója szerint a gyerekek folyamatos fertőzése alapvetően meghatározhatja a be nem oltott felnőttek és az idősek helyzetét.

“Vagyis továbbra is ésszerű stratégia lehet a gyerekek oltása, hogy ne tudják továbbadni a vírust az erre fogékony felnőtteknek.”

Az oktatás és az oltás

A gyerekek beoltásának másik fő mozgatórúgója az oktatás folyamatossága lehet – tette hozzá Adam Finn, a bristoli gyermekoltási központ gyermekgyógyász professzora, aki egy olyan csapat tagja, amely gyermekgyógyászati ​​Covid-19 oltási vizsgálatokat végez a Bristoli Egyetemen.

“Ha be tudnánk bizonyítani, hogy a gyerekek immunizálásával garantálható a jelenléti oktatás …

Nem sok olyan fertőző betegség van, amely ellen úgy kell védekezni, hogy mindenki megkapja a vakcinát. “Vagyis, ha a koronavírussal kapcsolatban kiderül, hogy valóban mindenkit immunizálnunk kell, ez kivétel lenne” – mondta a professzor.
Azt hiszem, még mindig nyitott kérdés, hogy meddig kell eljutnunk ezzel a vakcinázási programmal ahhoz, hogy a dolgokat kézben tudjuk tartani…” – tette hozzá Finn

Azt mondanám,  valószínű, hogy ennek az év végén a 18 év alatti gyerekeket oltani fogjuk . Nem azt mondom, hogy ez biztos, de valószínűnek tartom.”

A globális oltóanyag-készletek végesek, ezért a fiatal korosztály beoltása ellen az az egyik legerősebb érv, hogy a magas kockázatú populációt kell először beoltani – mondta Song. A gyerekek immunizálásával kapcsolatban azt kell eldönteni, hogy „meg kell-e tenni vagy sem”.  És ha úgy döntenek az illetékesek, hogy nem kell, akkor nem szabad megtenni – zárta Finn.

A gyerekek beoltása kulcsfontosságú lehet – állítják a brit szakértők” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment