Search by category:
Egyéb kategória

Sajnos a kisiskolások között is nagyon terjed a járvány Csehországban

(Pixabay)

„Január elejétől egyre jobban terjed a járvány a hat és tíz év közötti gyerekek körében” – közölte Ladislav Dušek, a cseh Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója. Szerinte ez összefüggésben van azzal, hogy januárban visszatértek az iskolapadokba az alapiskolák alsó tagozatainak első és másodikos tanulói.
„Számos óvodában és iskolában relatíve kicsi, öt-hat személyes fertőzésgócok alakultak ki. Ez azt bizonyítja, hogy a járvány az iskolákban is terjedőben van, elsősorban az új, brit mutáció” – mutatott rá a szakember.
Dušek szerint a járvány egy éve egyértelműen azt bizonyította, hogy az óvintézkedések minden enyhítése után a gyerekek körében is emelkedett a fertőzések száma. Az ÚZIS igazgatója ezért ellenzi, hogy márciusban további korosztályok térhessenek vissza az iskolákba.
A cseh kormány azt tervezte, hogy március elején először az alapiskolák végzős osztályainak tanulói, illetve az érettségire készülő középiskolások térhetnek vissza az iskolákba. Sajtójelentések szerint azonban kormány egyelőre lemondott erről.
A prágai óvodákban egy tavaly ősszel készített anonim felmérés, amelyről a Mladá Fronta Dnes című lap tájékoztatott, kimutatta, hogy a szülők nagy része gyakran akkor is elküldte gyermekét az óvodába, amikor azok egészségi szempontból nem voltak teljesen rendben. Ezt legtöbbször azzal indokolták, hogy munkába kell menniük, és másképpen nem tudják megoldani a gyerekek felügyeletét. A felmérés szerint súlyos probléma eddig egyetlen óvodában sem jelentkezett, de a szakemberek veszélyesnek minősítették azt a tényt, hogy az óvodások mintegy 35-40 százaléka került így kapcsolatba a koronavírussal. (mti)

Sajnos a kisiskolások között is nagyon terjed a járvány Csehországban” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment