Search by category:
Egyéb kategória

Magyarországon megjelent a dél-afrikai vírusmutáció

Magyarországon megjelent a dél-afrikai vírusmutáció
Balázs Lilla
2021. 02. 26., p – 13:44

2021. február 26., péntek – 14:15
Müller Cecília

Friss ikon
Off

Törzs

Müller Cecília, Magyarország tisztifőorvosa, óvatosságra int mindenkit attól, hogy különösebb ok nélkül utazást tervezzen.

„Sajnos a tegnapi napon egy dél-afrikai vírus-mutánst sikerült kimutatnunk. A Neumann Diagnosztikai laboratórium mutatta ki ezt a vírust és elküldte a Nemzeti Népegészségügyi Központba megerősítő vizsgálatra”

– mondta az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

A brazil és dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők, hiszen ellenállóbbak, az antitestjeink nehezebben tudnak megküzdeni vele. Így előfordulhat, hogy korábban megbetegedett személy ezzel a vírusvariánssal újra tud fertőződni” – mondta az országos tisztifőorvos.

A variáns pontos feltárása még folyamatban van, a járványügyi vizsgálat jelenleg is zajlik: a brit mutánst február 25-ig 418 főnél mutatták ki, emellett pedig 34 főnél mutattak ki olyan variánsokat, amik „járványügyi szempontból nem eltérő viselkedésűek az ismert koronavírushoz képest”. A cseh mutánst is kimutatták már 9 főnél – tette hozzá a pénteki tájékoztatón a szakértő.

Elhangzott az is, hogy csütörtökön 74 400 adag AstraZeneca és 40 800 adag Moderna-vakcina érkezett Magyarországra, és a kínai vakcinából márciusban újabb 500 ezer adagot vár. Müller azt is hozzátette, hogy aki regisztrált, az húsvétig megkaphatja az oltást.

(bl, 444)

Bevezető

A fertőződött személy korábban egy olyan munkatársával találkozott, aki Zambiában járt.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment