Search by category:
Egyéb kategória

Matovič szerint nyárra beoltják az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát

Matovič szerint nyárra beoltják az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát
Mészáros Richárd
2021. 02. 26., p – 13:11

2021. február 26., péntek – 13:17
Igor Matovič

Friss ikon
Off

Törzs

„Az oltóanyag hatékony, elég egy adagot beadni, és közönséges hűtőszekrényben tárolható. De a krízis alakulását látva jobb, ha nem örülünk korán. Reméljük, a logisztika nem lep meg bennünket újra” – mondta a miniszterelnök.

Matovič elmondta, Szlovákia keresi a lehetőségét, hogy minél több embert beoltsanak. A kormányfő úgy fogalmazott, a járvány során többször is létfontosságúnak bizonyult a szolidaritás, és sok országnak volt már szüksége rá. Hozzátette, Szlovákia jelenleg is tárgyal erről a partnereivel.

Az EU vezetői egyre nagyobb problémának nevezték a videókonferencia során a koronavírus új mutációit. Matovič szerint pozitív tapasztalatok vannak az oltóanyagokkal, ezek a vakcinák hatásosnak bizonyultak ellenük, főleg a brit változat ellen, de figyelni kell a helyzet alakulását. Szerinte számolnunk kell az EU-n kívüli országok vakcináival is, különben a mutációk továbbra is gondokat fognak okozni.

„Foglalkozni kell a Covid-tanúsítványok kérdésével is. Közös, korszerű, és mindenki számára érvényes európai megoldásra van szükség. Néhány ország azonban óvatosan kezeli ezt a kérdést. Sajnálom, hogy még nem találtunk erre megállapodást, márciusban folytatódnak a tárgyalások” – mondta Matovič. A kormányfő megjegyezte, ez azt jelenti, hogy az országok saját tanúsítványt adnának ki, de aztán sokkal nehezebb lesz közös megoldást találni. „Szeretnénk, ha az Európai Bizottság javaslatot terjesztene elő” –- mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a csúcstalálkozó péntek reggel a védelemről és a biztonságról szóló vitával folytatódik. Matovič tájékoztatása szerint ez a kérdés több mint két éve húzódik, de most, az új amerikai adminisztrációval újabb lendületet vett. „Visszatérünk a déli szomszédokról szóló tárgyalásokhoz is” – mondta.

Bevezető
Pozsony |

Továbbra is érvényes, hogy nyárra beoltják az Európai Unió felnőtt lakosságának 70 százalékát – jelentette be a csütörtöki uniós csúcs után Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő, hozzátéve, hogy néhány héten belül hozzáférhető lesz a Johnson and Johnson vakcinája is, amelyhez nagy reményeket fűznek.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment