Search by category:
Egyéb kategória

Nem mindenkinek könnyű új állást találnia az országban

Nem mindenkinek könnyű új állást találnia az országban
Mészáros Richárd
2021. 03. 04., cs – 19:45

2021. március 5., péntek – 07:00
munkás k

Friss ikon
Off

Törzs

A legnagyobb szlovákiai munkapiaci portál, a Profesia.sk szerint a munkáltatók az idei év első két hónapjában ugyan 28 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg a honlapjukon, mint egy évvel korábban, ezek száma azonban még mindig meghaladta a 32 ezret, vagyis a munkát keresők még mindig több ezer ajánlat közül válogathatnak.

Látványos különbségek

„Az egyes ágazatok között szakadéknyi különbségek vannak, sokaknak így továbbra is jelentős problémát okoz újra elhelyezkedni. A válság által leginkább sújtott vendéglátásban, idegenforgalomban dolgozók, szállodai és éttermi alkalmazottak kilátástalan helyzetben vannak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy február utolsó hetében alig 60 állásajánlat érkezett ezekből az ágazatokból” – nyilatkozta Nikola Richterová, a Profesia. sk szóvivője. Csak összehasonlításképpen: a Profesia.sk honlapján ugyanekkor az iparvállalatoknál 712, az IT-ágazatban pedig 669 állást hirdettek meg. A meghirdetett állások nagyjából 18%-a az iparban, és ugyanennyi az IT-ágazatban működő cégektől érkezett, a kereskedelem 15, a közlekedés 10, az energiaipar 6, a bankszektor 5%-kal képviselteti magát.

Igénylik a gyakorlatot

A legtöbb cég szalagmunkást, raktárost, adminisztratív munkaerőt keres, nagyobb kínálatból válogathatnak azonban az IT-szakemberek és az elárusítók is. A növekvő munkanélküliség miatt a munkáltatóknak van miből válogatniuk, így jóval igényesebbek. „A cégek egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a szakmai gyakorlatra. Januárban és februárban például a meghirdetett állások alig 28 százalékánál nem követelték meg az előzetes gyakorlatot” – tette hozzá Richterová.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt egy évben emberek tízezrei veszítették el az állásukat, a munkáltatók azonban továbbra is állások ezreit hirdetik a munkapiaci portálokon. Az egyes ágazatok között ugyanakkor szakadéknyi különbségek vannak.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment