Search by category:
Egyéb kategória

Embertársaimhoz szólok

Embertársaimhoz szólok
Holop Zsolt
2021. 03. 04., cs – 20:06

2021. március 5., péntek – 11:00
járvány

Friss ikon
Off

Törzs

A kollégám telefonált. Megindultan. Nem mai kakas, végigbarangolta a világ számos hegyvonulatát, megmászott egy csomó hegycsúcsot, s közben megélt ezt-azt, vagyis szó szerint harcedzett ember. Most mégis remegett a hangja. Az egyik diáklányunknak meghalt a sógornője. Harmincévesen. Elkapta a Covidot, a betegsége súlyos lefolyású volt. Mindenki örült, amikor végre hazakerült a kórházból. Csakhogy két nap múlva éjszaka trombózist kapott. Hároméves és hat hónapos kisgyermekei ott aludtak egy szobában a halott édesanyjukkal. Az anyós fedezte fel reggel, amikor bekopogott, mert hallotta, hogy sír a kisbaba. Az apa Németországban dolgozik, hónapok óta nem látta a családját.

Miért írom le mindezt, tetézve az amúgy is tragikus valóságot? Minden éremnek két oldala van. A kormányra nincs ráhatásom, ehhez nincs meg a hatalmam. Embertársaimhoz viszont szólhatok, s ezt próbálom tenni, nem először a Covid-témában.

Tudom, hogy még mindig, még most is vannak felelőtlen emberek, akik igyekeznek ignorálni a legelemibb óvintézkedéseket is. Egy gyógyszerész mesélte, hogy a patika „előszobájában”, ahol a vásárlók várakoznak, merthogy egyszerre csak egy mehet be a gyógyszertárba, valamelyik nap egy férfi majdnem megvert egy fiatal nőt, mert szóvá merte neki tenni, hogy az álláról tegye fel a maszkot az orrára. A gyógyszerészek kihívták a rendőrséget, de addigra a pasas elszelelt, a nő viszont annyira megijedt, hogy mentőt kellett hozzá hívni. Más példa: egy ismerősöm a kozmetikusnál kapta el a Covidot. De ez hogy lehetséges, hiszen a kozmetikai szalonok, fodrászatok zárva vannak, nem? Hát úgy, hogy zárva van, de még sincs, mondta az ismerősöm. A kozmetikus kinyitja az ajtót, gyorsan beenged, aztán bezár és behúzza a sötétítőfüggönyt. Azt mondta, minden kliens után alaposan fertőtlenít. Ezek szerint ez nem volt elég, siránkozik az ismerősöm, én meg magamban kérdezem, hogy mi a csodának ment kozmetikushoz, mikor egyébként sehova sem jár.

Aztán itt van az, amit két hete az egészségügyi minisztérium egyik tisztségviselője nyilatkozott. Mennek a tele repülőgépek az „egzotikába”, aztán hozzák haza a betegséget. Mondjuk jobb lett volna, ha meg sem szólal, mert ha így van, akkor miért engedik utazgatni az embereket melegebb égtájakra? Miközben vagyunk elég sokan, akik a hétvégi házunkba vagy a kertünkbe sem mehetünk, pedig csak a szomszédos járásban van.

A kormány egyértelműen felelős a mostani helyzetért. Mert bár az igaz, hogy máshol is van Covid, nem máshol, hanem nálunk a legrosszabb a helyzet. Viszont minél bénább egy kormány, annál jobban kell nekünk vigyázni. Legalább magunkra. Mert az másoknak is segít.

Bevezető

Tudom, hogy mindannyian kellemes, lelket melengető dolgokra vágyunk, de van egy megrázó élményem, amit úgy érzem, meg kell osztanom.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Lampl Zsuzsanna

Read More

Post Comment