Search by category:
Egyéb kategória

Az év második felében jöhet a fellendülés

Az év második felében jöhet a fellendülés
Mészáros Richárd
2021. 03. 06., szo – 13:19

2021. március 6., szombat – 18:00
munkanélküli

Friss ikon
Off

Törzs

A szlovák gazdaság tavaly csaknem ugyanakkorát zuhant, mint a tíz évvel ezelőtti gazdasági világválság idején – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. Míg 2009-ben 5,5 százalékkal esett vissza a szlovák gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, tavaly 5,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP).

Látványos kilengések

Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője szerint 2020-ban látványos kilengéseknek lehettünk tanúi. Míg a járvány első, tavaszi hulláma során a második negyedéves GDP több mint 12 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az év második felében már „csak” 2,4- 2,7 százalékos zsugorodást mértek. „Az év vége felé sokat segített a szlovák gazdaságnak a külföldi kereslet megugrása. A lakossági fogyasztás ugyan a vártnál nagyobb ütemben csökkent, ezzel párhuzamosan azonban nőtt a megtakarítások összege, ami a járvány lecsengése utáni időszakra jó kiindulási alapot biztosíthat” – nyilatkozta lapunknak Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Kevesebb munka

„A járvány a munkapiacon is hatalmas pusztítást végzett” – mondta el Morháčová, aki szerint a tavalyi utolsó negyedévben 52 ezerrel kevesebb embernek volt munkája, mint egy évvel korábban. A szállodák és éttermek alkalmazottainak a 16 százaléka veszítette el a munkáját. A legtöbb állás az egyébként is nehéz helyzetben levő keleti megyékben szűnt meg. Míg országos átlagban az aktív korban levők csaknem 73 százalékának volt munkája, Eperjes megyében ez a 68 százalékot sem érte el.

Mindezt figyelembe véve az sem csoda, hogy tavaly az egész év folyamán nőtt a munkanélküliek száma. A Statisztikai Hivatal szerint az utolsó negyedévben csaknem 190 ezer állástalan volt az országban, nagyjából 35 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliség aránya így a 2019-es 5,6 százalékról a tavalyi negyedik negyedévre 7 százalékra ugrott. A 190 ezer állástalanból 87 ezer Eperjes és Kassa megyében élt, csak e két megyében egy év alatt 17 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

Nőtt az átlagbér

A folyamatosan romló munkapiaci helyzet ellenére a Statisztikai Hivatal szerint tavaly sem állt le a bérek növekedése. A második negyedévben ugyan volt egy kisebb visszaesés, éves szinten azonban 3,8 százalékkal nőtt az országos bruttó havi átlagbér, elérve az 1133 eurót. Ez utóbbi 41 euróval volt több az egy évvel korábbinál. „Az egyes ágazatok között azonban továbbra is látványos különbségek vannak. A szállodák és éttermek alkalmazottainak a bruttó havi fizetése tavaly 613 euró körül mozgott, csaknem 7 százalékkal maradva el az egy évvel korábbitól” – tette hozzá Horňák. Az IT-ágazatban és a pénzügyi szférában dolgozók átlagbére ugyanakkor megközelítette a 2 ezer eurót. Regionális szempontból Pozsony továbbra is kilóg a sorból, az átlagbér ugyanis csak itt haladja meg az országos átlagot, elérve az 1412 eurót, míg Eperjes megyében csupán ezer euró körül mozgott.

Idén már javul a helyzet

Az elemzők szerint a szlovák gazdaság leghamarabb a járvány harmadik hullámának a lecsengését követően, késő tavasszal vagy a nyár elejére állhat újra növekedési pályára. „Az előzetes becsléseink szerint a tavalyi 5,2 százalékos visszaesést idén már 4, jövőre pedig 5 százalékos növekedés követheti” – állítja Horňák. Szerinte az állástalanok száma csak az év második felében kezdhet el újra csökkenni, az év végére 6,7 százalékra esve vissza. A bérek – a tavalyi 3,8 százalék után – idén 3,2 százalékkal nőhetnek, Horňák szerint azonban sok függ majd attól, milyen gyorsan sikerül beoltani a lakosság minél nagyobb részét.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány a Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint tavaly alaposan megtépázta a szlovák gazdaságot, az elemzők szerint az idei év második felétől azonban már javulhat a helyzet. Ez utóbbi ugyanakkor attól is függ, milyen gyorsan halad majd a lakosság oltása.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment