Search by category:
Egyéb kategória

Itt a tavasz, támad a kullancs!

Itt a tavasz, támad a kullancs!
Mészáros Richárd
2021. 03. 08., h – 12:27

2021. március 13., szombat – 16:30
kullancs

Friss ikon
Off

Törzs

A globális felmelegedés következtében tovább élnek és aktívabbak. Már olyan helyen is előfordulnak, ahol eddig nem voltak, s egyre több van belőlük. Ezek az adatok derültek ki abból a felmérésből, amelyeket az egész világra kiterjedő Protect our Future Too projekt kezdeményezett. Elsősorban a háziállatok egészségére irányította a figyelmet, tekintettel az évszakok változó jellegére. A kullancsok által terjesztett betegségek akár az állatok halálát is okozhatják. A kezdeményezés felhívja a figyelmet arra, hogy jobban kell védeni a háziállatokat a parazitáktól, mert ezek terjesztik a veszélyes betegségeket. A kullancs vérrel táplálkozó élősködő. A túléléshez gazdatestre van szüksége, amire rátapad és megfertőzi. Leggyakrabban a következő betegségeket terjeszti:

● Borreliózis vagy Lyme-kór: fertőző betegség, ami az egész szervezetet érinti. Baktérium okozza, ami az izmokat és az idegrendszert támadja meg. A betegség gyakran alig észrevehető, ezért nehéz felismerni.

● Kullancs okozta agyhártyagyulladás: súlyos vírusos betegség, ami fertőző agyhártyagyulladást okoz. Megelőzésként az embereknek rendelkezésére áll a vakcina, de az állatoknak nem. Nekik parazitaellenes készítményeket kell adni, amelyek megvédik őket a kullancsoktól.

● Babéziózis vagy kutyamalária: nagyon súlyos heveny betegség, amely a vörösvérsejteket támadja meg. Embernél ritkán fordul elő, de a kutya számára halálos lehet. Magas lázzal, étvágytalansággal, hányással, sötét vizelettel, levertséggel és álmossággal jelentkezik.

● Ehrlichiózis: súlyos bakteriális fertőzés, amit nagyon nehéz diagnosztizálni. Hasonlít a Limekórra, szintén az agyat és az idegrendszert támadja meg.

A kullancs okozta betegségek többsége nem azonnal fertőz. Minden sétáltatás, szellőztetés után fontos, az az egész testet ellenőrizzük. Ha találunk kullancsot, azonnal távolítsuk el. Ellenőrizzük, hogy a parazita feje nem maradt-e a bőrben. Minél gyorsabban eltávolítjuk, annál kisebb az esélye a fertőzésnek. Ha a természetbe megyünk, viseljünk hosszú ujjú ruhát és pantallót, magas szárú cipőt, fejfedőt. A kullancsirtóval nemcsak a bőrt, hanem a ruhát és a cipőt is fújjuk be – a gyártó utasításai szerint. Az állatok ellenőrzése ugyanilyen fontos. Ellenőrizzük alaposan át, mert a kutya sokkal érzékenyebb a kullancsra. Ideális a parazitaellenes készítmények használata, beszélje meg az állatorvossal, melyiket ajánlja: a rágótablettát, az oldatot vagy a nyakörvet.

Cím
Védekezés:

(kovács)

Bevezető

Ahogy melegszik az idő, ébredeznek a kullancsok. Télen elrejtőznek a hideg elől, de évről évre ellenállóbbak. Máris aktivizálódnak, amint a hőmérő higanyszála eléri a 0 C-fokot, s nemcsak az embereket, hanem az állatokat is veszélyeztetik.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment