Search by category:
Egyéb kategória

Kis települések hatalmas összefogása

Kis települések hatalmas összefogása
Ibos Emese
2021. 03. 09., k – 10:28

2021. március 9., kedd – 14:00
Dunaszerdahely

Friss ikon
Off

Törzs

Csiliznyáradon és Kulcsodon február 17-én hirdették meg a gyűjtést, hat nap alatt több mint 6 ezer euró jött össze, pontosan ennyibe kerül egy lélegeztetőgép. 

Két gépet ajándékoztak
A gyűjtést folytatták és összesen 11 400 eurót adakoztak a csiliznyáradi és több mint 6 ezer eurót a feleannyi lakosú Kulcsod lakosai. Hétfőn Lukács József, Csiliznyárad és Bognár Csaba, Kulcsod polgármestere közösen adtak át két darab, egyenként 6 ezer eurós, úgynevezett High Flow típusú légzést segítő gépet a dunaszerdahelyi kórház igazgatónőjének, Bock Szilviának. „Ezek a típusú lélegeztetőgépek a nem invazív eszközök közé tartoznak, amelyek segítik a páciens légzését. A beteg maga lélegzik, tudatánál van, kommunikálni tud, mozogni tud. Az eddigi tapasztalataink nagyon pozitívak, mert ha ez a műszer átsegíti a beteget a kritikus időszakon, kivédheti a lélegeztetőgépet és az ezzel járó mély altatást is, vagyis a páciens gyorsabban gyógyul. Ezekhez a gépekhez nem szükséges speciális ápolószemélyzet, mert a működésük nem igényel fokozott felügyeletet. A most kapott két géppel együtt, jelenleg tíz darab ilyen típusú légzést segítő gépünk van, ami ebben a pillanatban elegendőnek bizonyul. 46 Covid-19-es páciensünk van, ez a szám enyhe csökkenést jelent az előző napokhoz viszonyítva. Ha ez a tendencia megmarad, valószínű, hogy a három közül egy Covid-részleget felszabadíthatunk, ami nagy segítséget jelentene a belgyógyászat és a neurológiai osztályok számára” – nyilatkozta a dunaszerdahelyi kórház igazgatónője, Bock Szilvia.

Dunaszerdahely
Három éve használják

Az új-zélandi gyártású, légzést stimuláló gépeket először hazájukban, majd Ausztráliában, Észak-Amerikában kezdték használni, Európában csak néhány éve ismertek, Szlovákiában 3 éve használják. A tapasztalatok szerint a betegek 80 százalékát megmentik a lélegeztetőgépektől, és az ezzel járó mély altatástól. „A köszönet a kórház orvosait és ápolóit illeti elsősorban, akik időt és erőfeszítést nem kímélve hónapok óta küzdenek a betegek gyógyulásáért. Örülünk, hogy ezzel is segíteni tudjuk a munkájukat” – hangsúlyozta Bognár Csaba. „Köszönettel tartozunk minden egyes adakozó polgárnak. Igazán büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ilyen sokan, önzetlenül csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez. Mindegy, milyen összeggel segítették a cél elérését, mert nem az összeg, hanem a szándék mérvadó” – jelentette ki egybehangzóan a két község polgármestere.

Dunaszerdahely
Mindkét község egy-egy gépet adott át a kórháznak. Az adakozásból fennmaradt pénzösszeget pedig a kórházzal közösen koordinálva, a szükséges segédeszközök beszerzésére fordítják.

A gyűjtés mindkét községben folytatódik. Csatlakozni a következő számlaszámokon lehet.

Csiliznyárad: SK15 0900 0000 0051 7730 4117.

Kulcsod: SK33 0900 0000 0051 7726 9067.

Bevezető
Dunaszerdahely |

Csiliznyárad és Kulcsod polgármestere tegnap két légzést segítő gépet ajándékozott a dunaszerdahelyi kórháznak, bár eredetileg egy gép megvételére szerveztek gyűjtést. 

Település / hely
Dunaszerdahely

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Somogyi Katalin

Read More

Post Comment