Search by category:
Egyéb kategória

Krajčí: enyhén javult a járványhelyzet

Krajčí: enyhén javult a járványhelyzet
Hegedűs Norbert
2021. 03. 09., k – 18:39

2021. március 9., kedd – 18:43
Marek Krajčí

Friss ikon
On

Törzs

Krajčí köszönetet mondott minden lakosnak, akik betartják a járványügyi intézkedéseket.

A miniszter szerint ha kitartunk, akkor ez a nehéz időszak mögénk kerülhet, és fokozatosan javulhat a helyzet.

Krajčí hosszasan védelmezte az országos tesztelést, mely szerinte novemberben 58%-ban, januárban pedig 38%-ban csökkentette a fertőzést. Azt is elmondta, hogy Szlovákiában GDP nem esett vissza olyan mértékben, mint azokban az országokban, melyekben szigorúbb lezárások voltak.

Krajčí cáfolta azt a hírt, hogy az egészségügyi minisztérium rossz teszteket vásárolt volna, szerinte mindet lehet használni otthoni tesztelésre is.

Szlovákiában az elmúlt héten enyhén javult a járványhelyzet és a rekordszámú kórházi ápolt ellenére sikerült a helyzetet stabilizálni – mondta.

A szomszédainknál nem ez a helyzet, ott a vírus inkább terjed.

Krajčí szerint jelentősen csökkent a lakosság mobilitása, ez pedig azt jelzi, hogy a március elejétől érvényben lévő intézkedések hatásosak.

A reprodukciós számot sikerült 0,95-1-re csökkenteni.

Március folyamán 305 ezer Pfizer, 310 ezer AstraZeneca és 75 ezer Moderna vakcinának kellene érkeznie Szlovákiába. A Johnson&Johnson vakcinája, melynek áprilisig kellene megérkeznie, valószínűleg késni fog.

Krajčí figyelmeztetett, hogy a járványügyi intézkedések megszegése ill. az esetleges nyitás csak ahhoz járulna hozzá, hogy a járványügyi helyzet romlana, ahogy az a környező országokban megtörtént.

A Covid-automata szerint a következő lesz a helyzet a jövő héttől:

a

Fekete járások: Báni, Csacai, Alsókubini, Dunaszerdahelyi, Galántai, Gölnicbányai, Homonnai, Illavai, Kassai, Kassa-vidéki, Kiszucaújhelyi, Turócszentmártoni, Miavai, Vágújhelyi, Pöstyéni, Vágbesztercei, Puhói, Nagyrőcei, Rimaszombati, Rozsnyói, Rózsahegyi, Vágsellyei, Szenicei, Szakolcai, Tőketerebesi, Trencséni, Nagyszombati, Stubnyafürdői, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zólyomi

Krajčí szerint ugyanakkor, ha folytatódik a jelenlegi, pozitív trend, akkor a következő, tehát március 22-től érvényes térkép már így nézhet ki:

a

Ez azonban csak becslés, amihez szükséges, hogy az emberek betartsák az intézkedéseket.

Bevezető

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter kedd este tájékoztatott az aktuális járványügyi helyzetről.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment